paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/15

Laatste berichten

 • Foto © Clare Conboy

  PAX blij met wereldwijd kernwapenverbod

  07-07-2017 Het laatste massavernietigingswapen dat nog niet illegaal was, is vandaag verboden. “Het is een historische dag”, zegt Krista van Velzen, campagneleider van PAX.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Onderhandelingen kernwapenverbod van start

  Onderhandelingen voor wereldwijd kernwapenverbod

  07-07-2017 Bij de Verenigde Naties in New York zijn 15 juni de onderhandelingen voor een wereldwijd verbod op kernwapens begonnen. Een grote meerderheid van landen buigt zich over de verdragstekst die dit verbod moet regelen. Ook de Nederlandse regering en een Kamerdelegatie zijn bij het overleg aanwezig. De onderhandelingen duren tot 7 juli. PAX is ter plaatse en zet zich in voor een zo sterk mogelijk verdrag.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Cover van het rapport Trapped in Lebanon

  Te veel aandacht voor veiligheid creëert onveiligheid

  07-07-2017 Op 18 juli praat de Europese Unie weer met Libanon over de opvang van vluchtelingen uit de regio in Libanon. Vredesorganisatie PAX vindt dat de EU in die bijeenkomst mensenrechten centraal moet stellen en het bijvoorbeeld ook over afschaffing van de doodstraf en marteling in Libanon zou moeten gaan. De eenzijdige aandacht op de veiligheid creëert juist een situatie van meer onveiligheid waarbij vluchtelingen in de illegaliteit worden geduwd en radicaliseren.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten
 • Yezidis uit Noord-Irak herdenken in Srebrenica

  Yezidis uit Noord-Irak herdenken in Srebrenica

  07-07-2017 Al zijn de regio’s nog zo verschillend, voor de groep Yezidi’s uit Noord-Irak die op uitnodiging van vredesorganisatie PAX en de Vrouwen van Srebrenica de genocide-herdenking in Srebrenica bezoeken, zijn er veel overeenkomsten. Ook zij waren getuige van grote mensenrechtenschendingen, zoals moord, verkrachting, ontvoering en verdrijving. Nu leven de verschillende partijen in een wankel evenwicht. Het bezoek in het kader van de herdenking biedt Bosniërs en Irakezen de gelegenheid ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Balkan
 • Foto Wikimedia Commons

  De val van Mosul en daarna

  05-07-2017 Nu Mosul bijna gevallen is, waarschuwen vredesorganisatie PAX en Impunity Watch ervoor dat alle slachtoffers van mensenrechtenschendingen recht hebben op gerechtigheid. De nadruk ligt nu erg op de misdaden van ISIS. Hierdoor dreigt het streven naar een stabiel Irak waarin diverse etnische groepen zich verzoenen met elkaar doorkruist te worden.

  Gender, vrede en veiligheid, Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Midden-Oosten
 • Gedemobiliseerde FARC strijders. Foto © Gerald Bermúdez

  Volgend kabinet moet investeren in vrede in Colombia

  04-07-2017 Eind juni legden de laatste strijders van de Colombiaanse guerrilla groepering van de FARC officieel de wapens neer en begon hun demobilisatie. De recente ontvoering van de Nederlandse journalisten van het televisieprogramma Spoorloos, en de bomaanslag in een druk winkelcentrum in Bogotá, laten zien dat de vrede helaas nog geen voldongen feit is. De komende jaren zullen cruciaal worden voor de toekomst van Colombia, én de rest van de regio.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Colombia
 • Zicht vanaf de begraafplaats op een (nagebouwde) wachttoren op de Dutchbat compound in Srebrenica, waar nu de tentoonstelling 'Srebrenica Genocide – the Failure of the International Community' te zien is. Foto © Sake Elzinga

  Srebrenica: belangrijk vonnis

  28-06-2017 Het Hooggerechtshof heeft gisteren in zijn uitspraak bevestigd dat Nederland verantwoordelijk is voor de dood van circa 350 mannen die op 12 en 13 juli 1995 op de Dutchbat compound waren. Dutchbat had, aldus het hof, hen de keuze moeten bieden om te blijven. Dion van den Berg van vredesorganisatie PAX vindt dat een belangrijk onderdeel van het vonnis.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Balkan, Nederland
 • Sudan Alert

  EU: Vergeet de mensenrechten in Soedan niet!

  21-06-2017 De Europese Unie en haar leden riskeren een al zeer ernstige mensenrechtensituatie in Soedan nog slechter te maken. Een jaar nadat de EU de samenwerking met de regering van president Omar al-Bashir heeft opgeschroefd stelt de EU het korte termijn doel van immigratie naar Europa in te perken boven het beschermen van mensen tegen misbruik en geweld. Tot deze conclusies komt PAX in de Sudan Alert: 'Promoting civic space in Sudan and priorities for the European Union'.

  Afrika
 • Siege Watch #6

  Siege Watch: meer mensen in Syrië gedwongen tot overgave

  20-06-2017 “We hebben gezien hoe erg de belegering van Aleppo was. Ook na de val van Aleppo in december 2016 is het aantal dorpen en steden in Syrië dat maandenlang belegerd en gebombardeerd wordt, nauwelijks afgenomen.” Dat zegt Marjolein Wijninckx, PAX medewerker en samensteller van het Siege Watch rapport.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten
 • Diana (vijfde van rechts) met andere gastdocenten van het PAX project Het verhaal van een vluchteling.

  "Ik blijf voor ze vechten"

  16-06-2017 Diana Khayyata uit Aleppo in Syrië is een van de gastdocenten in het PAX programma ‘Verhaal van een vluchteling’. Aan de hand van haar persoonlijke verhaal, maakt ze leerlingen duidelijk dat je niet zomaar vlucht. De oorlog in Syrië maakte het onmogelijk om dicht bij haar kinderen te blijven. Aan PAX Magazine vertelde zij openhartig haar verhaal.

  Midden-Oosten, Nederland