paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/14

Laatste berichten

 • Het Belgische parlementsgebouw in Brussel https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brussel_Parlementsgebouw.jpg

  België voorop in verbod killer robots

  20-07-2018 Er gebeurt deze week veel op het gebied van killer robots. Nadat woensdag wetenschappers en bedrijven beloofden om nooit killer robots (volledig autonome wapens) te ontwikkelen, stemde het Belgische parlement op 19 juli unaniem voor een resolutie over killer robots.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Op een feestelijke bijeenkomst in Kiev hebben de eerste tien deelnemers aan het programma ‘Cultuur van Dialoog’ hun diploma ontvangen.

  Eerste Oekraïense vredesingenieurs krijgen hun diploma

  19-07-2018 Op een feestelijke bijeenkomst in Kiev hebben de eerste tien deelnemers aan het programma ‘Cultuur van Dialoog’ hun diploma ontvangen. Nu ze hun opleiding in dialoogtechnieken en geweldloze communicatie succesvol hebben afgerond mogen ze zich officieel ‘vredesingenieurs’ noemen.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Europa
 • Foto QinetiQ / CC BY-NC-ND 2.0 / https://www.flickr.com/photos/qinetiq/4789729740

  Wetenschappers en bedrijven beloven nooit killer robots te ontwikkelen

  18-07-2018 "De beslissing om een mens te doden moet nooit genomen worden door een machine", dat zeggen 2300 wetenschappers en 140 tech-bedrijven. Zij beloven om nooit mee te doen aan de ontwikkeling, productie, handel of het gebruik van dodelijke autonome wapens, ofwel killer robots. "Een waarschuwing die we uiterst serieus moeten nemen", aldus Daan Kayser, die het killer robots programma bij PAX leidt.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • De begraafplaats in Potocari. Foto PAX / Sandra Kalsbeek

  Srebrenica herdenking

  10-07-2018 In Srebrenica en in Den Haag worden op 11 juli de slachtoffers van de genocide herdacht, die 23 jaar geleden in Srebrenica plaatsvond. Nog elk jaar worden er nieuwe slachtoffers geïdentificeerd.

  Nederland, Europa
 • Precies een jaar geleden, op 7 juli 2017, werd het VN-kernwapenverbod aangenomen door de Verenigde Naties.

  Vijf redenen waarom het VN-kernwapenverbod werkt

  07-07-2018 Precies een jaar geleden, op 7 juli 2017, werd het VN-kernwapenverbod aangenomen door de Verenigde Naties. ICAN, het internationale netwerk dat zich inzet voor de afschaffing van kernwapens, had er toen al maanden diplomatiek werk voor verricht.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Verzekeraars, overheid, vakbonden en ngo’s waaronder PAX ondertekenden het convenant vandaag. Foto SER / Flickr.com https://www.flickr.com/photos/144812648@N06/albums/72157698244907384

  Afspraken met verzekeraars over mensenrechten, milieu en dierenwelzijn

  05-07-2018 Het voorkomen en stoppen van mensenrechtenschendingen, schade aan milieu en klimaat, en schendingen van dierenwelzijn, daar draait het nieuwe IMVO-convenant Verzekeringssector om. Jan Gruiters, directeur van PAX, stelt namens de ngo’s: “Nederlandse verzekeraars beleggen meer dan 500 miljard euro. Ze kunnen niet weglopen voor de verantwoordelijkheid die daarbij hoort.”

 • Eerlijke verzekeringswijzer

  Allianz, APG en Aegon reageren slap op mensenrechtenschendingen

  26-06-2018 PAX deed samen met Amnesty International Nederland binnen de Eerlijke Verzekeringswijzer onderzoek naar de reactie van verzekeraars als bedrijven waarin zij beleggen betrokken zijn bij schendingen van mensenrechten. Uit dat onderzoek blijkt dat Allianz, APG en Aegon niet of volstrekt onvoldoende reageren als bedrijven waarin ze beleggen betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen. Achmea, Vivat, ASR en NN Group pakken hun verantwoordelijkheid om mensenrechten te respecteren aanzienlijk beter op.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Nederland
 • 20 maatschappelijke organisaties slaan handen ineen

  Maatschappelijke organisaties vragen om humaan asielbeleid

  25-06-2018 Twintig maatschappelijke en mensenrechtenorganisaties, waaronder PAX, reageren met afschuw op het instemmen van de Tweede Kamer met het nieuwe asielplan van de EU. Met een gezamenlijke oproep vragen zij de regering om juist een humaan asielbeleid in lijn met het internationale recht.

 • Kinderen in Ghouta, Syrië, na een chemische aanval. Foto facebook.com/ActForGhouta

  OPCW moet daders chemische aanvallen aan kunnen wijzen

  20-06-2018 Bescherm het Verdrag op het verbod van chemische wapens. Met die noodkreet wijzen PAX en 20 andere organisaties wereldwijd er op dat overheden meer moeten doen om het verbod op de ontwikkeling, productie, aanleg van voorraden en het gebruik van chemische wapens na te leven.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten
 • PAX in 2017

  PAX in 2017

  19-06-2018 PAX staat voor vrede. Ook in 2017 konden we mensen helpen om stappen te nemen richting het oplossen van conflicten en het bouwen van een betere toekomst. Wil je weten wat we in 2017 hebben bereikt? In ons visuele jaarverslag geven we je een korte impressie van ons werk. In het Engelstalige uitgebreide verslag 'PAX in 2017' lees je in vogelvlucht én meer uitputtend over het werk van PAX.