paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/14

Laatste berichten

 • Uit het jaarlijkse onderzoek Don’t Bank on the Bomb van PAX naar investeringen van financiële instellingen in kernwapenproducenten blijkt dat Nederlandse instellingen er steeds bewuster voor kiezen geen geld te steken in deze massavernietigingswapens.

  Steeds meer investeerders sluiten kernwapens uit

  08-12-2016 Uit het jaarlijkse onderzoek Don’t Bank on the Bomb van PAX naar investeringen van financiële instellingen in kernwapenproducenten blijkt dat Nederlandse instellingen er steeds bewuster voor kiezen geen geld te steken in deze massavernietigingswapens. Van de achttien kandidaten in de internationale Hall of Fame komen er zelfs elf uit Nederland. Negatieve uitzonderingen zijn ABP, Aegon en ING.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Positief vervolg in Enschede na Walk of Peace

  Positief vervolg in Enschede na Walk of Peace

  07-12-2016 Vertegenwoordigers van verschillende religieuze en levensbeschouwelijke stromingen hebben in Enschede de contacten stevig aangehaald, die bij de door PAX, de Raad van Kerken en Enschede voor Vrede georganiseerde Walk of Peace zijn gelegd.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Nederland
 • 16 dagen actie bestrijding geweld tegen vrouwen

  16 dagen actie bestrijding geweld tegen vrouwen

  06-12-2016 Elk jaar tussen 25 november (Internationale dag voor bestrijding van geweld tegen vrouwen) en 10 december (Internationale dag van de mensenrechten) is de campagne ‘16 Days of Activism against Gender-Based Violence’ actief. Het is een campagne om allerlei acties te stimuleren om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen.

  Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten
 • Mensen worden gevacueerd uit Moadimiya

  Keuze voor belegerde Syriërs: sterven of vertrekken

  02-12-2016 De situatie voor de 1,3 miljoen Syriërs in belegerde steden en dorpen wordt steeds wanhopiger. Troepen van het Syrische regime hanteren een nieuwe tactiek: de burgerbevolking wordt gedwongen te kiezen tussen de dood of gedwongen verplaatsing.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten
 • PAX voert actie voor het hoofdkantoor van Nuon in Amsterdam-Zuidoost. Foto Lize Kraan

  Nuon gaat door met bloedkolen

  01-12-2016 Energiegigant Nuon denkt er niet over om te stoppen met het inkopen van goedkope Colombiaanse bloedkolen voor haar energieopwekking. Dat blijkt uit een reactie van Nuon op een oproep van Marjolein Moorman (PvdA) en andere prominente Amsterdammers afgelopen dinsdag in het Parool.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia, Nederland
 • Beeld The White Helmets / twitter.com/SyriaCivilDef

  Aleppo verloren, rampspoed geboren

  30-11-2016 De val van de Syrische stad Aleppo is aanstaande. Het Syrische leger verovert in rap tempo wijken op rebellen. Aanhangers van ‘Realpolitik’ zullen erop wijzen dat dit de stabiliteit in het land en de regio ten goede zal komen, maar in zijn nieuwe blog schetst PAX-directeur Jan Gruiters de enorme gevolgen voor de humanitaire situatie en het vluchtelingenvraagstuk.

  Midden-Oosten
 • PAX in actie: maak Amsterdam bloedkolenvrij

  PAX in actie: maak Amsterdam bloedkolenvrij

  29-11-2016 PAX voert actie om Amsterdam bloedkolenvrij te maken. Online, via posters en met straatteams informeert de vredesorganisatie de komende weken Amsterdammers over de aanwezigheid van bloedkolen in de stad. Van het hoofdkantoor van Nuon bij station Bijlmer tot de Albert Cuypmarkt luidt de boodschap: maak Amsterdam bloedkolenvrij!

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Colombia
 • Ontsteek een kaars voor Aleppo

  Oproep: ontsteek een kaars voor Aleppo

  23-11-2016 Afgelopen weekend werd het laatste kinderziekenhuis in Oost-Aleppo door bommen verwoest. Onze Syrische partners en vrienden smeken ons hen niet te vergeten. Namens hen vragen we je een kaars te ontsteken, een boodschap van vrede achter te laten of een foto te uploaden.

  Midden-Oosten
 • Landmine Monitor 2016

  Meer mensen slachtoffer van landmijnen

  22-11-2016 Steeds meer mensen raken gewond of komen om door landmijnen, een wapen dat sinds 1997 verboden is. Vooral burgers worden door landmijnen en andere niet-ontplofte oorlogsresten getroffen. Deze alarmerende constatering is één van de bevindingen uit de jaarlijkse Landmine Monitor, vandaag gepubliceerd door de International Campaign to Ban Landmines (ICBL) waar PAX lid van is.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • De begraafplaats in Potocari. Foto wikimedia.org / commons.wikimedia.org/ Almir Dzanovic. PAX houdt zich al sinds 1995 bezig met Srebrenica. We steunen de Campagne voor Waarheid en Gerechtigheid, organiseren ieder jaar de Srebrenica herdenking en bevorderen de dialoog tussen Dutchbattveteranen en nabestaanden.

  Reactie PAX op NIOD-rapport Srebrenica

  22-11-2016 Op basis van de nu beschikbare informatie komt het nieuwe NIOD-rapport naar de val van Srebrenica terecht tot de conclusie dat Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in 1995 geen geheime afspraken hadden gemaakt over het stelselmatig weigeren van luchtsteun aan de Nederlandse blauwhelmen in Srebrenica. Niet alle relevante informatie van deze bondgenoten is echter vrijgegeven. PAX hoopt dat de Nederlandse regering actief blijft vragen om openbaring van deze documenten. Als deze daar aanleiding toe geven, moet het onderzoek heropend worden.

  Balkan, Nederland