paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/13

Laatste berichten

 • Siege Watch #6

  Siege Watch: meer mensen in Syrië gedwongen tot overgave

  20-06-2017 “We hebben gezien hoe erg de belegering van Aleppo was. Ook na de val van Aleppo in december 2016 is het aantal dorpen en steden in Syrië dat maandenlang belegerd en gebombardeerd wordt, nauwelijks afgenomen.” Dat zegt Marjolein Wijninckx, PAX medewerker en samensteller van het Siege Watch rapport.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten
 • Diana (vijfde van rechts) met andere gastdocenten van het PAX project Het verhaal van een vluchteling.

  "Ik blijf voor ze vechten"

  16-06-2017 Diana Khayyata uit Aleppo in Syrië is een van de gastdocenten in het PAX programma ‘Verhaal van een vluchteling’. Aan de hand van haar persoonlijke verhaal, maakt ze leerlingen duidelijk dat je niet zomaar vlucht. De oorlog in Syrië maakte het onmogelijk om dicht bij haar kinderen te blijven. Aan PAX Magazine vertelde zij openhartig haar verhaal.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Cruciale Killer Robots conferentie geannuleerd

  Cruciale Killer Robots conferentie geannuleerd

  31-05-2017 Dinsdag 30 mei werd aangekondigd dat de geplande VN-expertbijeenkomst over Killer Robots in augustus dit jaar niet door gaat. De VN heeft niet genoeg geld beschikbaar voor deze bijeenkomst. Dit komt doordat verschillende landen hun bijdrage structureel niet betalen. PAX is zeer bezorgd over deze ontwikkeling.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Omstreden wapens en wapenhandel
 • Financiële instellingen steken 31 miljard dollar in producenten van clustermunitie

  Financiële instellingen steken 31 miljard dollar in producenten van clustermunitie

  23-05-2017 166 banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeerden de afgelopen vier jaar gezamenlijk 31 miljard dollar in zes producenten van clustermunitie. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘Worldwide Investments in Cluster Munitions: a shared responsiblity’ van PAX. De Amerikaanse clustermunitieproducent Textron heeft aangekondigd de productie van clustermunitie dit jaar te stoppen. PAX roept investeerders op te controleren of Textron zich hieraan houdt.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Tekst verdrag kernwapenverbod bekend

  Tekst verdrag kernwapenverbod bekend

  22-05-2017 Een wereldwijd verbod op kernwapens komt steeds dichterbij. Vandaag werd de eerste opzet bekend gemaakt van de verdragstekst voor een dergelijk verbod. Hierin staat dat het illegaal wordt om kernwapens te maken, in het bezit te hebben en te gebruiken. 132 Landen, twee derde van alle landen ter wereld, zijn voorstander van zo’n verbod. De tekst die er nu ligt, is een resultaat van onderhandelingen door de Verenigde Naties die in maart dit jaar plaatsvonden en waar Nederland aan deelnam. Vanaf 15 juni komen meer dan honderd lidstaten van de Verenigde Naties opnieuw in New York bijeen om te komen tot de finale versie van het verdrag. PAX is bij deze bijeenkomst aanwezig.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Mgr Huub Ernst Foto © Ramon Mangold

  In Memoriam: Mgr Ernst: 8 april 1917-19 mei 2017

  20-05-2017 Vrijdag 20 mei overleed (vredes-)bisschop Huub Ernst, voormalig bisschop van Breda en oud-voorzitter van de RK vredesbeweging PAX Christi (het huidige PAX). Wij kijken terug op een bijzondere bisschop die een diepe indruk heeft nagelaten.

  Nederland
 • Lege bedden in een gang van het ziekenhuis in Avdiivka. Het gebruik van explosieve wapens in Oekraïne heeft grote impact op de gezondheidszorg, direct en indirect. Foto © Anton Skyba voor de International Human Rights Clinic van de Harvard Law School en PAX, september 2016

  Onderzoek PAX: geweld in Oekraïne treft gezondheidszorg

  18-05-2017 Beschadigde ziekenhuizen, ambulances die niet uit kunnen rukken, gevaar voor medisch personeel en patiënten, en gebrek aan elektriciteit, water, gas en telefoonvoorzieningen. Het gebruik van explosieve wapens in Oekraïne heeft grote impact op de gezondheidszorg, direct en indirect. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Operating under Fire’ dat PAX vandaag publiceert met Harvard Law School’s International Human Rights Clinic.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Oekraïne
 • Derde keer Walk of Peace - Loop ook mee!

  Al zes Walks of Peace dit jaar

  11-05-2017 Na twee succesvolle Walks of Peace in Den Haag (2015) en Enschede (2016) ondersteunt PAX in de komende Vredesweek lokale groepen die zelf een Walk of Peace organiseren. Van Vlaardingen tot Leeuwarden, samen maken we een krachtig statement. Nu al weten we dat er op zes plaatsen in Nederland een Walk of Peace plaatsvindt. Het zou mooi zijn als dit in de Vredesweek op zoveel mogelijk plekken navolging krijgt en we nodigen andere geïnteresseerden dan ook van harte uit om zich aan te melden bij PAX.

  Nederland
 • Schending van de vier fundamentele vrijheden bedreigen niet alleen mensen in conflictgebieden, maar ook de wereldwijde veiligheid, constateert de WRR terecht.<br />
Foto: Vluchtelingen uit Syrië en Irak springen van een boot bij het Griekse eiland Lesbos. Wikimedia Commons / Ggia - CC BY-SA 4.0

  Huidige veiligheidsbeleid niet afgestemd op de actuele bedreigingen

  10-05-2017 Er is meer zelfkritiek nodig op het westerse beleid van bestrijding van terrorisme, het buitensluiten van vluchtelingen en de samenwerking met autocratische regimes.

  Nederland
 • Een Reaper MQ-9 drone in 2008 boven Afghanistan. Foto Wikimedia Commons / USAF Photographic Archives

  Wat is het 'cruciaal belang' van de Reaper-drone?

  10-05-2017 Den Haag moet duidelijk maken hoe nieuwe drones, die met raketten bewapend kunnen worden, burgerdoden kunnen vermijden, betoogt Jessica Dorsey vandaag in NRC Handelsblad.

  Omstreden wapens en wapenhandel