paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten

Laatste berichten

 • PAX: Spijt over Srebrenica is niet genoeg, Nederland moet excuses maken

  11-07-2020 Nederland moet 25 jaar na de genocide in Srebrenica excuses aanbieden voor gemaakte fouten. Premier Rutte liet de kans daarop vandaag lopen tijdens zijn videotoespraak voor de herdenking. “Het is goed dat Rutte direct de moeders van Srebrenica toesprak en hun verdriet en pijn benoemde, die inderdaad tot op de dag van vandaag voortduurt,” zei Dion van den Berg van vredesorganisatie PAX zojuist in de uitzending van EenVandaag.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Europa
 • Farah Karimi in Raad van Toezicht PAX

  09-07-2020 Farah Karimi is benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van vredesorganisatie PAX. Karimi ziet ernaar uit haar ruime ervaring in te zetten voor PAX. “Inzet voor een rechtvaardige wereld is de rode draad in mijn leven", zegt Karimi (1960). "Zonder vrede kan er geen rechtvaardige wereld bestaan en PAX zet zich in voor de vrede in soms zeer uitzichtloze conflicten. Ik kijk er naar uit als toezichthouder mijn bescheiden bijdrage te leveren aan het buitengewoon relevante werk van PAX in deze turbulente tijd in internationale verhoudingen.”

  Nederland
 • PAX wint publieksprijs voor beste campagne

  08-07-2020 De PAX-campagne ‘Achter ieder gezicht zit een verhaal’ heeft de publieksprijs gewonnen bij de IDleaks Awards 2020. Met de campagne wil PAX mensen aansporen om over hun eigen grenzen heen te kijken. Om een ander echt te leren kennen, te beseffen dat ieder z’n verhaal heeft en bij te dragen aan een solidaire samenleving.

  Nederland
 • Syrische nieuwkomers beantwoorden veelgestelde vragen

  08-07-2020 Jarenlang vroegen duizenden scholieren onze Syrische sprekers het hemd van het lijf. Nu het project Verhaal van een vluchteling niet meer langs schoolklassen gaat, hebben we een online variant gemaakt en is het jouw beurt. We filmden de verhalen van drie nieuwkomers en stelden hen tientallen vragen, van wat ze meenamen op hun vlucht tot hoe het Nederlandse eten bevalt. Maak ook kennis Diana, Abdelilah en Maher.

  Nederland
 • Rivier van de dood bedreigt Syriërs

  01-07-2020 Een rivier van modderolie stroomt door het noordoosten van Syrië, zonder dat er een oplossing in zicht is voor de duizenden gezinnen die door deze vervuiling worden getroffen.

  Midden-Oosten
 • 25 jaar na Srebrenica

  29-06-2020 Waar staan we nu, een kwart eeuw na de val van Srebrenica? Hoe is het nu in Srebrenica en welke lessen hebben we geleerd uit wat er allemaal mis ging? Schrijver Chris Keulemans sprak in Bosnië en Nederland met nabestaanden en mensen van PAX en heeft in zijn boek 'Srebrenica & PAX 1995-2020, een geschiedenis van 25 jaar solidariteit' geprobeerd deze vragen te beantwoorden.

  Europa
 • Vrouwen in Irak vechten terug

  24-06-2020 Een jonge vrouw uit al-Anbar die seksueel geweld overleefde en aan ISIS ontsnapte; een vrouw uit Mosul die nadat haar man was vermoord naar een vluchtelingenkamp werd gebracht en daar verkracht werd; een vrouw uit Basra die alle sociale taboes doorbrak door te vertrekken nadat haar man haar sloeg en verkrachtte.

  Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten
 • Ruim 7000 steunbetuigingen voor brief Irakese activistes aan de VN

  23-06-2020 De brief aan de Verenigde Naties waarin vredesactivisten Alaa, Yasmin, Rusul en Zahraa uit Irak gelijke rechten voor vrouwen en bescherming tijdens demonstraties vroegen, is ruim 7000 keer ondertekend.

  Gender, vrede en veiligheid, Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen
 • Noors Staatspensioenfonds: geen autonome wapens, strenger op wapenhandel

  22-06-2020 De ethische commissie van het Noors Staatspensioenfonds stelt een aantal belangrijke verbeteringen in het beleggingsbeleid van het fonds voor. Verbeteringen waar PAX eerder op aan had gedrongen bij het fonds.

 • Succesproject Verhaal van een vluchteling gaat online verder

  20-06-2020 Vele duizenden leerlingen hebben de afgelopen jaren het verhaal leren kennen van iemand die moest vluchten. In het project Verhaal van een vluchteling van PAX vertelden Syrische vluchtelingen voor de klas over waarom ze zijn gevlucht. Dit heeft bijgedragen aan het verminderen van discriminatie. En het heeft harten geraakt, zoals een leerling vertelt: “Ik had de hele les tranen in mijn ogen. Voor de les dacht ik niet altijd positief over vluchtelingen. Maar nu ik dit heb gezien… je hebt me echt van gedachten doen veranderen.”

  Nederland