paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten

Laatste berichten

 • De Warmate V: Een 'geïntegreerde, automatische videotracker zorgt voor target tracking en aanval met minimale tussenkomst van de operator', aldus de producent WB Group.

  Meerderheid Nederlanders wil verbod op killer robots

  13-11-2019 80 procent van alle Nederlanders vindt dat de Nederlandse regering zich moet inzetten voor een verbod op killer robots. Dat blijkt uit een grootschalig opinieonderzoek dat in 10 Europese landen is gehouden. Ook in de andere 9 landen wil een flinke meerderheid dat regeringen werken aan een verbod op killer robots.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Explosieve groei killer robots technologie

  Explosieve groei killer robots technologie

  11-11-2019 Het aantal wapenbedrijven dat autonome wapens ontwikkelt is de afgelopen tien jaar sterk gestegen. Ook het aantal landen waar deze activiteiten plaatsvinden is toegenomen. Nieuwkomers zijn onder andere Turkije en Polen.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Lessen van val Muur actueler dan ooit

  Lessen van val Berlijnse Muur actueler dan ooit

  07-11-2019 Hebben wij als Europa geleerd van de val van de Berlijnse Muur, komende zaterdag dertig jaar geleden? Velen lijken niet meer in te zien wat er kan gebeuren als burgers zich verenigen voor de goede zaak van mensenrechten en democratie. Die burgers moeten ondersteund worden, juist ook de mensen die nu in opstand komen in Libanon, Irak en Soedan.

  Europa
 • Kille robots

  NIBC eerste bank ter wereld met beleid tegen killer robots

  23-10-2019 De Nederlandse bank NIBC heeft als eerste bank wereldwijd preventief beleid opgesteld om bedrijven die dodelijke autonome wapensystemen produceren, uit te sluiten van hun investeringen. PAX is blij met de stap én de redenering van Robin Willing van NIBC, die stelt: “Autonome wapens en andere zeer controversiële wapens kunnen op grote schaal schade veroorzaken, daarom zullen we er niet in investeren.”

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Onze partners in Noordoost-Syrië: 'Wij hebben jouw steun hard nodig'

  Onze partners in Noordoost-Syrië: 'Wij hebben jouw steun hard nodig'

  23-10-2019 Tienduizenden mensen zijn sinds het begin van de invasie van het Turkse leger en Arabische strijdgroepen in Noordoost-Syrië op de vlucht geslagen. Activisten en burgergroepen zijn meteen begonnen om de vluchtelingen op te vangen in scholen in de dorpen en steden buiten bereik van het oorlogsgeweld.

  Midden-Oosten
 • Steeds vaker nee tegen investering in kernwapens

  Steeds vaker nee tegen investering in kernwapens

  21-10-2019 Steeds meer financiële instellingen zeggen ‘nee’ tegen kernwapens. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door het PAX project Don’t Bank on the Bomb. Uit het nieuwe rapport Beyond the Bomb, blijkt dat 77 banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere financiële instellingen beleid hebben aangenomen om niet te investeren in kernwapenbedrijven. Dit is een toename van 14 sinds het vorige rapport, uit 2018.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Partnerorganisaties Noordoost-Syrië gaan door met hulpverlening

  Partnerorganisaties Noordoost-Syrië gaan door met hulpverlening

  16-10-2019 PAX heeft Turkije vorige week opgeroepen het offensief in Noordoost-Syrië te stoppen. Nu we een week verder zijn dringt zich de vraag op hoe het nu is met onze partners in het gebied? Zij waren de eerste dagen samen met andere lokale organisaties in touw om vluchtelingen op te vangen in schoolgebouwen. Evert-Jan Grit heeft dagelijks contact met hen.

  Midden-Oosten
 • De Ethiopische premier Abiy Ahmed. 2018 Foto Wikimedia Commons / CC0 1.0

  Nobelprijs is terechte erkenning voor vredeswerk in de Hoorn van Afrika

  11-10-2019 PAX feliciteert premier Abiy Ahmed van Ethiopië van harte met het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede 2019. Ahmed wist een einde te maken aan de jarenlange strijd tussen Ethiopië en buurland Eritrea. Hij voerde sinds zijn aantreden in april 2018 in rap tempo democratische hervormingen door.

 • Kinderen bij een door ISIS aangestoken oliebrand in Irak. Oktober 2016. Foto Benedetta Argentieri/Oxfam

  Klimaatverandering: een bedreiging voor vrede

  11-10-2019 De bezorgdheid over de gevolgen van klimaatverandering brengt wereldwijd miljoenen mensen op de been. Tijdens protesten en klimaatstakingen laten ze blijken dat de klimaatcrisis een halt moet worden toegeroepen.

 • Stop het geweld tegen Irakese demonstranten, luister naar hen

  10-10-2019 De gewelddadige reactie van de Irakese overheid op de vreedzame protesten moet onmiddellijk stoppen. Afgelopen week gingen Irakese burgers, met name jonge mannen, de straat op in de hoofdstad Bagdad, waar zij geweldloos protesteerden tegen de huidige uitzichtloze leefomstandigheden in hun land.

  Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten