paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/dossiers/vluchtelingen-het-verhaal/vluchtelingen-vertellen-hun-verhaal/verhaal-van-een-vluchteling

Verhaal van een Vluchteling

Hoe haal je de angel uit een iets te verhitte discussie? En hoe herken je wij/zij-denken in de klas? Verhaal van een vluchteling is een schoolbreed project waarin docenten worden getraind om gesprekken over beladen onderwerpen beter in goede banen te leiden.

Verhaal van een vluchteling

In het project vertelt een Syrische vluchteling in de klas hoe hij of zij in Nederland is terechtgekomen. Ter voorbereiding op dit bezoek spelen de leerlingen een online Serious Game en volgen docenten een speciale training. Het project wordt afgesloten met een nagesprek in de klas en een follow-up up met docenten en schoolleiding.

Het doel is om meer begrip te kweken voor de situatie van vluchtelingen en om wij/zij-denken tegen te gaan. In de training leren docenten gesprekstechnieken om beladen gesprekken in goede banen te leiden. Al de stappen samen zorgen ervoor dat scholen een enorme stap zetten in het beter bespreekbaar maken van gevoelige thema's.

Verhaal van een vluchteling is een project van PAX en Critical Mass en wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij. Het programma is geschikt voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en mbo. Het sluit aan bij de exameneisen van diverse vakken en kan tevens worden ingezet tijdens mentorlessen en projectweken.

Meer weten of Verhaal van een vluchteling uitnodigen bij jou op school? Zie www.verhaalvaneenvluchteling.nl

Foto bovenaan © Lize Kraan