paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/dossiers/vluchtelingen-het-verhaal/nieuws

Nieuws

 • Katholieke kerk roept op tot humaner vluchtelingenbeleid

  Katholieke kerk roept op tot humaner vluchtelingenbeleid

  22-01-2018 "Vluchtelingen hebben acceptatie, bescherming en hulp nodig, geen egoïstisch politiek beleid." Dat zei Paus Fransicus na zijn bezoek aan Lampedusa in 2013. Het was zijn eerste officiële bezoek als Paus. Op 14 januari, de Katholieke Werelddag voor migranten en vluchtelingen herhaalde hij deze oproep.

  Nederland
 • Uitreiking van de PAX Duiven in het mediacafé in Amsterdam

  Verbindende krachten versterken, dat is de Vredesweek

  26-09-2017 Afgelopen Vredesweek kwamen duizenden mensen op hun eigen manier in actie voor vrede. In het hele land waren er honderden activiteiten. Van filmavonden tot festivals, van vieringen tot College Tours. “Ik voel en heb deze week ook echt gezien dat er meer mensen zijn die willen verbinden”, zegt Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX.

  Nederland
 • Beter omgaan met wij-zij-denken in de klas

  Beter omgaan met wij-zij-denken in de klas

  14-08-2017 PAX was afgelopen vrijdag te zien bij de kennisquiz ‘Eén tegen 100’! Kijk de uitzending terug via uitzending gemist.

  Nederland
 • Te veel aandacht voor veiligheid creëert onveiligheid

  Te veel aandacht voor veiligheid creëert onveiligheid

  07-07-2017 Op 18 juli praat de Europese Unie weer met Libanon over de opvang van vluchtelingen uit de regio in Libanon. Vredesorganisatie PAX vindt dat de EU in die bijeenkomst mensenrechten centraal moet stellen en het bijvoorbeeld ook over afschaffing van de doodstraf en marteling in Libanon zou moeten gaan. De eenzijdige aandacht op de veiligheid creëert juist een situatie van meer onveiligheid waarbij vluchtelingen in de illegaliteit worden geduwd en radicaliseren.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Midden-Oosten
 • Huidige veiligheidsbeleid niet afgestemd op de actuele bedreigingen

  Huidige veiligheidsbeleid niet afgestemd op de actuele bedreigingen

  10-05-2017 Er is meer zelfkritiek nodig op het westerse beleid van bestrijding van terrorisme, het buitensluiten van vluchtelingen en de samenwerking met autocratische regimes.

  Nederland
 • Onderzoek: burgerbescherming moet prioriteit worden van nieuwe regering

  20-04-2017 Nederland is klaar voor een regering die prioriteit geeft aan bescherming van burgers als uitgangspunt van haar buitenland- en defensiebeleid. Uit representatief onderzoek van Motivaction in opdracht van PAX blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders vindt dat onder een volgend kabinet de krijgsmacht zich verder moet specialiseren in het beschermen van burgers in oorlogs- en conflictgebieden. Bescherming van burgers moet een essentieel onderdeel zijn van elke missie; bombarderen alleen volstaat niet.

  Nederland
 • Geef je over of sterf

  Geef je over of sterf

  23-03-2017 In Syrië zijn slechts twee keuzes mogelijk: je overgeven of sterven. Nog steeds worden 37 gebieden in het land al maanden belegerd. Bijna een miljoen mensen in Syrië worden uitgehongerd omdat ze belegerd zijn en totaal afgesloten worden van voedsel, water en medicijnen. Daarnaast staat 1,3 miljoen mensen dit lot zeer binnenkort te wachten.

  Midden-Oosten
 • Kiezers bezorgd over mensenrechten vluchtelingen

  13-03-2017 Nederlanders maken zich zorgen om de mensenrechten van vluchtelingen in landen waarmee de EU zogeheten vluchtelingendeals heeft gesloten. De meeste Nederlandse kiesgerechtigden vinden dat de nieuwe regering moet controleren of de regimes van deze landen de mensenrechten van vluchtelingen wel respecteren. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van PAX.

  Nederland
 • Vrede. Wie kiest? #5

  Vrede. Wie kiest?

  13-03-2017 Op 15 maart gaat Nederland naar de stembus. We kiezen dan niet alleen in wat voor land we willen leven, maar ook hoe het Nederlandse buitenlandbeleid er uit moet zien.

  Nederland
 • Let's Bring Them Here

  Actie Let's Bring Them Here haalt vluchtelingen op uit Griekenland

  01-03-2017 Op 5 en 6 maart rijden burgers uit heel Europa als vluchtelingenchauffeur naar Brussel. 'Er zijn nog zo'n 32.000 vluchtelingen in Griekenland aan wie relocatie is beloofd. Europa lijkt hen te vergeten, maar de Europese burger niet', aldus de organisatie van Let's Bring Them Here. Doel is daarom om de vluchtelingen zelf te gaan halen.

 • Twee miljoen van de Postcode Loterij voor 'Het verhaal van een vluchteling.'

  Twee miljoen van de Postcode Loterij voor 'Het verhaal van een vluchteling.'

  07-02-2017 De Nationale Postcode Loterij heeft maandagavond ruim twee miljoen euro toegekend aan het programma ‘Het verhaal van een vluchteling’, een samenwerking tussen PAX en Critical Mass.

  Nederland
 • Halland against hate

  Toespraak Jan Gruiters bij de demonstratie Holland against Hate in Den Haag

  01-02-2017 Duizenden mensen demonstreerden vandaag op het Malieveld in Den Haag tegen het inreisverbod dat de Amerikaanse president Trump vorige week afkondigde. PAX directeur Jan Gruiters sprak bij 'Holland against hate': "Vandaag laten we zien dat de verbindende krachten sterker zijn dan de verdelende krachten!"

  Nederland
 • Inreisverbod van Trump: dicriminerend en gevaarlijk

  Inreisverbod van Trump: discriminerend en gevaarlijk

  30-01-2017 Het inreisverbod, dat de Amerikaanse president uitgerekend op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust afkondigde, is discriminerend en gevaarlijk.

 • Keuze voor belegerde Syriërs: sterven of vertrekken

  Keuze voor belegerde Syriërs: sterven of vertrekken

  02-12-2016 De situatie voor de 1,3 miljoen Syriërs in belegerde steden en dorpen wordt steeds wanhopiger. Troepen van het Syrische regime hanteren een nieuwe tactiek: de burgerbevolking wordt gedwongen te kiezen tussen de dood of gedwongen verplaatsing.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Midden-Oosten
 • Aleppo verloren, rampspoed geboren

  Aleppo verloren, rampspoed geboren

  30-11-2016 De val van de Syrische stad Aleppo is aanstaande. Het Syrische leger verovert in rap tempo wijken op rebellen. Aanhangers van ‘Realpolitik’ zullen erop wijzen dat dit de stabiliteit in het land en de regio ten goede zal komen, maar in zijn nieuwe blog schetst PAX-directeur Jan Gruiters de enorme gevolgen voor de humanitaire situatie en het vluchtelingenvraagstuk.

  Midden-Oosten
 • Waarom de Witte Helmen de Nobelprijs zouden moeten winnen

  Waarom de Witte Helmen de Nobelprijs zouden moeten winnen

  06-10-2016 Vandaag wordt bekend wie de Nobelprijs voor de vrede krijgt. Een van de kandidaten is de organisatie de “Witte Helmen” uit Syrië: mannen en vrouwen die direct na een aanval mensen proberen te redden. Meer dan wie dan ook verdienen zij het om dit jaar de Nobelprijs voor de vrede te winnen.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Midden-Oosten
 • Russische clusterbommen op ziekenhuis in Aleppo

  Russische clusterbommen op ziekenhuis in Aleppo

  04-10-2016 Een ziekenhuis in de Syrische stad Aleppo is vorige week gebombardeerd met clustermunitie. Dit meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC News. Clustermunitie is een internationaal verboden wapen waarvan voornamelijk burgers slachtoffer worden. In het kader van de wereldwijde dag van woede over Aleppo, riep PAX – gesteund door ruim 250 protestdeelnemers - Rusland afgelopen weekend op om direct te stoppen met het bombarderen van burgerdoelen zoals in Aleppo.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Scholen in Aleppo sluiten

  Scholen in Aleppo sluiten

  30-09-2016 Door de huidige zware bombardementen zijn de vijf scholen die PAX in Oost-Aleppo tot nu toe nog altijd open hield, gesloten. Afgelopen zaterdag overleed de conciërge van de Mustafa Qarman school. Ibrahim Haj Ibrahim bezweek later die dag in een noodhospitaal aan zijn verwondingen.

  Midden-Oosten
 • Gesprek met Russen over bombardementen op Aleppo

  Gesprek met Russen over bombardementen op Aleppo

  30-09-2016 In het kader van de wereldwijde dag van woede over Aleppo, hebben het Syrische Comité, Amnesty International en PAX een gesprek gevoerd met de eerste secretaris van de Russische Ambassade.

  Midden-Oosten
 • PAX verlengt succesvolle dialoog tussen vluchtelingen en leerlingen

  PAX verlengt succesvolle dialoog tussen vluchtelingen en leerlingen

  26-09-2016 ‘Indrukwekkend. Informatief. Een waardevolle ervaring.’ Zomaar een greep uit de reacties op de bezoeken die de Syrische sprekers van PAX brengen aan scholen, buurthuizen, sportclubs en andere groepen. In het nieuwe schooljaar brengt PAX jongeren weer in contact met Syrische vluchtelingen. Je kunt via PAX een Syrische vrijwilliger uitnodigen om bij jou voor de klas of groep vanuit eigen ervaring te vertellen over de situatie in Syrië.

  Nederland
 • Syrië lijkt opgedeeld te worden

  Syrië lijkt opgedeeld te worden

  29-08-2016 Met de val van het zuidelijke stadje Darayya, tekent zich een zorgwekkend scenario af van gedwongen verplaatsing van bevolkingsgroepen en de-facto verdeling van het land.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Midden-Oosten
 • Mogen werken goed voor zelfbeeld vluchteling

  Mogen werken goed voor zelfbeeld vluchteling

  25-08-2016 Asielzoekers mogen vrijwilligerswerk doen. Dit liet minister Asscher onlangs weten. Een uitkomst, want voor veel vluchtelingen is het lange wachten op de AZC’s vreselijk. De Syrische vluchtelingen die in Nederland voor PAX actief zijn in het Get to know us-team weten er alles van. Ammar Sheikh Ibrahim van dit team verwoordt waarom het mogen werken voor hem zo belangrijk is.

  Nederland
 • Gevlucht uit Mosul

  Gevlucht uit Mosul

  25-08-2016 Nu de strijd om Mosul deze maand verergerd is, komen er per dag zo’n 150 nieuwe gezinnen aan in de vluchtelingenkampen. PAX medewerkster Benoite bezocht Dibega kamp en sprak met vluchtelingen en de leiding van het kamp.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Midden-Oosten
 • Aleppo: mensen uit belegerde stad geven niet op

  Aleppo: mensen uit belegerde stad geven niet op

  12-08-2016 Artsen uit de belegerde stad Aleppo doen een noodoproep aan de internationale gemeenschap om iets te doen om de belegering op te heffen. De doktoren wijzen er op dat ziekenhuizen gebombardeerd worden, dat ze voor de onmenselijke keuze worden gesteld wie ze wel en wie ze niet kunnen proberen te redden.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Midden-Oosten
 • Sinjar: Niet vergeten

  Sinjar: Niet vergeten

  03-08-2016 Vandaag is het twee jaar geleden dat in Noord-Irak duizenden mensen op de vlucht sloegen voor de opmars van de Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS). In de omgeving van de berg Sinjar, in de provincie Ninevé, werden op 3 augustus 2014 duizenden burgers gedood of ontvoerd.

  Midden-Oosten
 • Oost-Aleppo in groot gevaar

  Oost-Aleppo in groot gevaar

  01-08-2016 Sinds de soldaten van president Assad op 7 juli de laatste toegangsweg, die Oost-Aleppo verbond met de Syrische oppositie elders, afgesloten hebben, zijn de berichten al alarmerend over de te verwachten uithongering en belegering. Ongeveer 300.000 mensen zijn in gevaar.

  Midden-Oosten
 • Vluchtelingenkwestie

  Vluchtelingenkwestie

  21-07-2016 Oorlog en conflict zet wereldwijd 60 miljoen mensen aan tot vluchten. De migratie naar Europa confronteert Europese burgers met mensen op de vlucht die een klemmend beroep op hen doen. Dit appel zet vele mensen aan tot hulp maar ook tot afwerend gedrag en het debat leidt tot versimpelde voor en tegen posities. De politieke gevolgen hiervan zijn in Europa al zichtbaar geworden. Dit is de eerste alinea in een open brief van PAX aan de voorzitters van de politieke partijen.

  Nederland
 • EU zorg voor veilige routes voor vluchtelingen

  EU zorg voor veilige routes voor vluchtelingen

  27-06-2016 Ruim dertig organisaties doen een oproep aan premier Rutte om mensenrechten en vrede hoog in het vaandel te houden. Op de EU-Top in Brussel die dinsdag en woensdag plaatsvindt, staat naast Brexit ook migratie op de agenda. Daarnaast zijn er ruim honderd internationale organisaties werkzaam op het gebied van mensenrechten, humanitaire hulp en ontwikkelingswerk, die de Turkije-deal tussen de EU en Turkije afwijzen.

  Nederland
 • 'Je gooit je toekomst toch niet weg?'

  'Je gooit je toekomst toch niet weg?'

  22-06-2016 Juist degene die zich met hart en ziel inzet voor de toekomst van Syrische kinderen in Aleppo kreeg van haar eigen vader en moeder te horen dat ze haar toekomst vergooit. Het is de pijnlijke waarheid die Hayma al Yousfi, coördinator van de scholen van partnerorganisatie Kesh Malek in Aleppo vertelt tijdens haar korte bezoek aan Nederland.

  Midden-Oosten
 • Opvang Syrische en Irakese vluchtelingen enorme last voor de regio

  Opvang Syrische en Irakese vluchtelingen enorme last voor regio

  15-06-2016 Libanon, Syrië en Irak kampen met problemen om vluchtelingen, ontheemden en terugkeerders op te vangen. Syrische vluchtelingen kunnen geen kant op in Libanon. In hun eigen land worden ze belegerd en uitgehongerd door hun eigen regering of door andere gewapende groepen. En mensen die voor oorlogsgeweld in Irak gevlucht zijn, durven nauwelijks terug te keren.

  Midden-Oosten
 • Sinjar after ISIS

  Kan ik terugkeren naar Sinjar?

  15-06-2016 Hoe is het om als verdreven Yezidi terug te keren naar je dorp? Na de genocide in augustus 2014 toen bijna alle 300.000 Yezidi inwoners van Sinjar op de vlucht sloegen en er 15.000 vermoord werden, is er hevig gevochten in het gebied. Sinds december 2015 is het Sinjar district terugveroverd op ISIS, maar slechts twee procent van de gevluchte Yezidi's zijn teruggekeerd.

  Midden-Oosten
 • In de val in Libanon

  In de val in Libanon

  15-06-2016 De Libanese autoriteiten herzien hun beleid ten aanzien van Syrische vluchtelingen drastisch en sturen hen soms zelfs terug de oorlog in. Het strenge beleid draagt er aan bij dat de Libanese samenleving vluchtelingen als een veiligheidsgevaar zien. Dat ondermijnt de stabiliteit en de sociale samenhang in het land. De mensenrechten en veiligheid van de Syrische vluchtelingen zijn in het geding.

  Midden-Oosten
 • Stay Human; blijf mens in het gesprek over vluchtelingen

  Stay Human; blijf mens in het gesprek over vluchtelingen

  15-06-2016 De campagne Stay Human is van start. Het is een oproep aan iedereen om - ondanks vragen en bezorgdheid - vluchtelingen altijd te blijven zien en benaderen als mensen. En om respectvol om te gaan met iedereen die in het gesprek over vluchtelingen een ander standpunt inneemt dan jij. Als jij dit ook een belangrijk geluid vindt, deel dan deze video:

  Nederland
 • Nog altijd meer dan miljoen mensen in Syrië gegijzeld door belegeringen

  Nog altijd meer dan miljoen mensen in Syrië gegijzeld door belegeringen

  13-06-2016 Voedseldroppings en een enkel voedselconvooi dat belegerde steden in de buurt van Damascus heeft bereikt, kunnen nog niet de verlichting geven waar meer dan een miljoen Syriërs naar snakken. Uit een kwartaalrapport Siege Watch dat dit weekeinde door PAX en The Syria Institute (TSI) is gepubliceerd, blijkt dat de vele diplomatieke inspanningen van de afgelopen maanden tot onvoldoende resultaat hebben geleid.

  Midden-Oosten
 • PAX pleit voor voedseldroppings nu hulpconvooi belegerde stad Darayya niet bereikt

  PAX pleit voor voedseldroppings nu hulpconvooi belegerde stad Darayya niet bereikt

  13-05-2016 Het had de eerste hulp aan het al maanden belegerde Syrische Darayya moeten zijn, maar donderdag 12 mei eindigde die in een fiasco. Syrische regeringstroepen stonden erop dat alle medische hulpgoederen, behalve vaccinaties, verwijderd zouden worden. Eerder was al overeengekomen om geen voedsel in de vrachtwagens te laden, omdat de Syrische regering daar geen toestemming voor had gegeven.

  Midden-Oosten
 • Turkije-deal is vooral een oplossing voor Europa zelf

  Turkije-deal is vooral een oplossing voor Europa zelf

  21-03-2016 De overeenkomst tussen Turkije en de EU lijkt vooral een oplossing te zijn voor Europa zelf. Het is zeer de vraag in hoeverre de rechten en veiligheid van vluchtelingen zelf gewaarborgd worden. Dat stelt PAX in reactie op de vrijdag gesloten 'vluchtelingendeal'.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Wat zou jij vragen aan een Syrische vluchteling?

  Het verhaal van vluchtelingen op school, bij clubs en in de kerk

  21-03-2016 Syrische vluchtelingen bezoeken vanaf vandaag scholen, kerken, verenigingen en andere groepen. Ze vertellen hun persoonlijke verhaal en nemen de tijd om in gesprek te gaan met de luisteraars. Het Leidsche Rijn College in Utrecht ontvangt vandaag vluchtelingen in zeven groepen.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Deal EU-Turkije ondermijnt rechten vluchteling

  Deal EU-Turkije ondermijnt rechten vluchteling

  17-03-2016 Vandaag begint de EU-top over de migratiecrisis, met prominent op de agenda: het principeakkoord tussen de EU en Turkije over vluchtelingen. PAX heeft grote bezwaren tegen deze ‘Turkije-deal’. Belangrijkste is dat deze overeenkomst de rechten van vluchtelingen ondermijnt, betoogt algemeen directeur Jan Gruiters in het Reformatorisch Dagblad.

  Midden-Oosten
 • Dinsdag 15 maart: vijf jaar Syrische revolutie

  Dinsdag 15 maart: vijf jaar Syrische revolutie

  14-03-2016 Na vijf jaar oorlog zijn er nog steeds heel veel mensen in Syrië die blijven geloven in een vreedzame oplossing van het conflict. Hoewel er veel mensen gevlucht zijn, zijn er nóg meer mensen gebleven. Zij zetten zich nog steeds vreedzaam in voor een betere toekomst. Kijk op dinsdag 15 maart via een live verbinding mee naar activiteiten vanwege de vijfde 'verjaardag' van de revolutie.

  Midden-Oosten
 • Syrië: Voedseldroppings Deir Ez-Zor

  Syrië: Voedseldroppings Deir Ez-Zor

  25-02-2016 Woensdagavond werd de eerste voedseldropping boven de stad Deir ez-Zor gedaan. Het is een eerste stap richting het doorbreken van belegeringen. Volgens ooggetuigen zijn er zes containers gedropt, waarvan de goederen van drie containers door de Rode Halve Maan konden worden verdeeld. De andere drie waren beschadigd en vielen op plekken waar de hulporganisatie niet kon komen.

  Midden-Oosten
 • Syrische apotheker: 'Burgerbevolking is doelwit'

  'Syrische bevolking is doelwit'

  17-02-2016 Machteloos voelde hij zich. De Syrische student farmacie Husam Rajab Fawaz (25) was op familiebezoek in Douma toen hij plots de stad niet meer uit kon. Vanaf eind 2012 werd Douma door het regeringsleger belegerd en is het voor de 200.000 inwoners onmogelijk de stad in of uit te gaan. Husam is in Nederland om met journalisten en beleidsmakers te spreken over de noodzaak om de belegeringen in Syrië te doorbreken.

  Midden-Oosten
 • Belegeringen van burgers zijn oorlogswapen

  Syrië: misschien toch voedseldroppings?

  11-02-2016 Een miljoen mensen verhongeren in stervende steden. Voedselhulp moet naar álle belegerde gebieden. Dat was de belangrijkste boodschap van PAX voorafgaand aan het debat van afgelopen woensdag over inzet van Nederlandse vliegtuigen die ISIS gaan bombarderen.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Midden-Oosten
 • Doorbreek de belegeringen van Syrische steden

  Doorbreek de belegeringen van Syrische steden

  09-02-2016 Vredesorganisatie PAX bood vanmiddag een kopje 'belegeringssoep' aan leden van de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor systematisch uithongeren van de Syrische burgerbevolking in 46 belegerde gebieden. Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van PAX en The Syria Institute, blijkt dat meer dan een miljoen Syriërs belegerd en langzaam uitgehongerd worden. Dit aantal is ruim twee keer zo hoog als de laatste cijfers van de VN.

  Midden-Oosten
 • Belegeringen van burgers zijn oorlogswapen

  Belegeringen van burgers zijn oorlogswapen

  09-02-2016 Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van PAX en The Syria Institute, blijkt dat meer dan een miljoen Syriërs belegerd en langzaam uitgehongerd worden. Dit aantal is ruim twee keer zo hoog als de cijfers van de VN.

  Midden-Oosten
 • Voedseldroppings: een brug te ver?

  Voedseldroppings: een brug te ver?

  09-02-2016 Vandaag besluiten ouders in belegerde gebieden in Syrië welk kind zij te eten kunnen geven. Vandaag sterven daar kinderen van de honger en jongeren en ouderen aan ziekten die eenvoudig zijn te genezen. Vandaag opereren dokters met de meest primitieve instrumenten in het licht van fakkels. Vandaag sneuvelen activisten die zakken met bloed naar ziekenhuizen brengen door de kogels van scherpschutters.

  Midden-Oosten
 • Bombarderen van ISIS is verkeerde prioriteit

  Bombarderen van ISIS is verkeerde prioriteit

  29-01-2016 “Syriërs hebben niet meer, maar minder bommen nodig.” Dat stelt algemeen directeur Jan Gruiters van PAX in een eerste reactie op het kabinetsbesluit om ISIS-doelen in Syrië te bombarderen. Volgens de vredesorganisatie sluit deze beslissing niet aan op dat wat nu dringend nodig is in Syrië, namelijk: het opheffen van de belegeringen, het beëindigen van bombardementen en de bescherming van burgers.

  Midden-Oosten, Nederland
 • PAX keurt te verwachten besluit om te bombarderen in Syrië af

  PAX keurt te verwachten besluit om te bombarderen in Syrië af

  26-01-2016 "Is er nog iemand over die ons niet bombardeert? De hele wereld bombardeert ons al". Dat geluid hoort vredesorganisatie PAX van diverse Syrische groepen. Zowel felle tegenstanders van President Assad als tegenstanders van ISIS zeggen niet blij te zijn met de bombardementen op hun land.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Honger wordt nog steeds gebruikt als wapen, meer dan een miljoen Syriërs leven onder belegering

  Honger wordt nog steeds gebruikt als wapen, meer dan een miljoen Syriërs leven onder belegering

  13-01-2016 De beelden van uitgehongerde mensen in Madaya, een voorstad van Damascus, schokken nog steeds. Ook na vijf jaar geweld en vernietiging in Syrië. Maar uit onderzoek dat PAX samen met The Syria Institute verricht heeft, blijkt dat Madaya slechts het topje van de ijsberg is.

  Midden-Oosten
 • Love during the siege

  Het leven van alledag in bezet Syrië

  24-12-2015 Vanaf 1 januari moet in Syrië een plan in werking treden dat binnen 18 maanden moet leiden tot een overgangsregering, een nieuwe grondwet, verkiezingen en uiteindelijk vrede. Een nationale wapenstilstand en parallel daaraan een politiek proces dat tot vrede moet leiden zijn de hoofdbestanddelen van het plan. Hoe is het dagelijks leven van mensen in belegerde gebieden? Videocollectief Bidayyat maakte een videoverslag van een gezin in een van de voorsteden van Damascus.

  Midden-Oosten
 • Alleen ISIS aanpakken is gedoemd te mislukken

  Alleen ISIS aanpakken is gedoemd te mislukken

  07-12-2015 Naar een realistische strategie voor de bestrijding van ISIS in Syrië. Dat is wat PAX voorstaat, want een strategie waarbij alleen ISIS aangepakt wordt en Assad door blijft gaan burgerslachtoffers te maken is niet alleen gedoemd te falen, maar zelfs contraproductief.

  Midden-Oosten
 • Veilige routes voor vluchtelingen nodig

  Veilige routes voor vluchtelingen nodig

  26-11-2015 PAX roept samen met Amnesty International en andere organisaties drie verantwoordelijke ministers op om er alles aan te doen om vluchtelingen veilige, legale routes naar Europa te bieden.

  Nederland
 • Een ideologie bombardeer je niet weg

  Een ideologie bombardeer je niet weg

  20-11-2015 "De verleiding om militair te escaleren is groot, maar de ideologie van ISIS laat zich niet wegbombarderen. Ook genadeloze repressie tegen radicalisering en extremisme is een voedingsbodem voor ISIS en ondermijnt daarmee de veiligheid op lange termijn. Het zou verstandiger zijn de verleiding van militaire escalatie en genadeloze repressie juist te weerstaan." Dat zegt Jan Gruiters van PAX.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Van de nachtmerrie in Parijs naar de bittere realiteit in Syrië

  Van de nachtmerrie in Parijs naar de bittere realiteit in Syrië

  14-11-2015 "Het is moeilijk om onze aandacht, zo kort na het ontwaken van Parijs uit een vreselijke nachtmerrie, te verplaatsen naar de bittere realiteit van Syrië," zo begint de toespraak van PAX directeur Jan Gruiters vandaag voor de politieke ledenraad van de PvdA.

  Nederland
 • 'C'est une horreur'

  Blog: 'C'est une horreur'

  14-11-2015 Parijs is ontwaakt uit een vreselijke nacht. Wat iedereen vreesde is nu toch gebeurd. Opnieuw sloegen terroristen toe in de Franse hoofdstad. De trieste balans tot nu toe: ten minste 120 doden, honderden gewonden en een getraumatiseerde stad.

 • Vluchten doe je niet zo maar

  Vluchten doe je niet zo maar

  09-11-2015 De opvang van vluchtelingen in Nederland roept nogal wat reacties op. Gelukkig begrijpen ook veel mensen dat niemand zo maar vlucht. Vluchten is in veel gevallen een gevolg van oorlog.

  Midden-Oosten
 • Onze petitie aan Rutte: vluchtelingen welkom

  Onze petitie aan Rutte: vluchtelingen welkom

  01-10-2015 In korte tijd tekenden ruim 71.000 mensen de petitie die premier Rutte oproept om vluchtelingen in Nederland ruimhartig op te vangen. PAX deed deze oproep met ActionAid, Amnesty International, Vluchtelingenwerk en OxfamNovib op 4 september van dit jaar.

  Nederland
 • Vredesweek 2015

  Vredesweek 2015: zoek verbinding met vluchtelingen

  28-09-2015 Van Assen tot Vlissingen, van Rosmalen tot Heerhugowaard, door het hele land heen zijn er deze Vredesweek honderden initiatieven ontstaan. Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX: "Alle initiatieven om iets voor vluchtelingen te doen, zijn belangrijke tekenen van verbondenheid en solidariteit. Het zet politici aan tot daden. Deze uitingen van menselijkheid vormen de lichtpunten in Europese politieke crisis over de opvang van vluchtelingen."

  Nederland
 • Lichtpunt in de vluchtelingencrisis

  Lichtpunt in de vluchtelingencrisis

  23-09-2015 Tegen de achtergrond van de wreedheid van de oorlog in Syrië en zoveel andere landen en de enorme omvang van de vluchtelingencrisis lijken individuele hulpacties van mensen in het niet te vallen. Jan Gruiters betoogt in zijn blog dat juist die uitingen van verbondenheid en solidariteit de politieke leiders in Europa oproepen en aanzetten tot politieke moed.

  Nederland
 • Werken aan vrede is het beste antwoord op de vluchtelingencrisis

  Werken aan vrede is het beste antwoord op de vluchtelingencrisis

  18-09-2015 Vrede Verbindt, is het thema van de Vredesweek. Een thema dat aansluit bij de actualiteit van de honderdduizenden mensen die van huis en haard verdreven zijn en in Europa veiligheid en bescherming zoeken. Maar hoe kunnen vluchtelingen volgens de vredesorganisatie het beste geholpen worden en wat doet zij zelf voor vluchtelingen?

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Nederland
 • Oproep aan Rutte: Verwelkom vluchtelingen

  Oproep aan Rutte: Verwelkom vluchtelingen

  04-09-2015 De oorlog in Syrië drijft mensen uit Syrië richting Europa. Hun lijden raakt ons. Daarom doen we als vredesorganisatie een oproep aan premier Rutte: Verwelkom deze vluchtelingen.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Na ISIS: Hoe kunnen vluchtelingen terug?

  Na ISIS: Hoe kunnen vluchtelingen terug?

  12-06-2015 “Gedwongen verhuizingen, etnische zuivering: jarenlang was dat beleid van opeenvolgende Irakese regeringen. Van dit demografische machtsspel heeft ISIS in Noord-Irak handig gebruik gemaakt. Het kwam dus helemaal niet als een verrassing dat ISIS Mosul vorig jaar innam. Nederland moet zijn invloed aanwenden om vluchtelingen die terugkeren naar op ISIS veroverd gebied in vrede samen te laten leven.” Dat is de conclusie van het rapport ‘After ISIS’ dat vredesorganisatie PAX publiceert.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • Opstand in Syrië gaat vijfde jaar in

  12-03-2015 Na de opstanden in Tunesië en Egypte, brak op 15 maart 2011 opstand uit in Syrië. Die gaat nu bijna het vijfde jaar in. Tijd om stil te staan bij de huidige situatie en Syrische vredesactivisten te steunen. Op zondag 15 maart om 12.30 uur staat PAX samen met het Syrische Comité, Syriërs die hier in Nederland wonen, en Amnesty International op de Dam in Amsterdam.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Ontvoering christenen in Syrië vergt zorgvuldig antwoord

  Ontvoering christenen in Syrië vergt zorgvuldig antwoord

  27-02-2015 De ontvoering van naar schatting enkele honderden Assyriërs door ISIS in Noordoost-Syrië is verontrustend en vergt een zorgvuldig optreden van de internationale gemeenschap. Dat zegt vredesorganisatie PAX in een verklaring die ze vandaag uitgeeft.

  Midden-Oosten
 • Kan een tijdelijke 'freeze' in Aleppo slagen?

  Syrië Alert Issue XIV: Kan een tijdelijke 'freeze' in Aleppo slagen?

  04-12-2014 Op 30 oktober presenteerde de speciale gezant van de VN voor Syrië, Staffan de Mistura, het idee van ‘freeze’ zones. Dat zijn zones waar de gevechten zouden worden gestopt, om te beginnen in Aleppo.

  Midden-Oosten
 • Relaas van een gevluchte Yazidische vrouw uit Sinjar

  18-09-2014 Mariam ontsnapte na meer dan een maand IS gevangenschap en heeft haar weg teruggevonden naar haar familie.

  Midden-Oosten
 • Syria Alert XIII: Wapenstilstand, het voorbeeld van Barzeh en Qaboun

  20-06-2014 Sinds het mislukken van de vredesonderhandelingen in Genève ontbreekt het aan een politiek proces in Syrië dat zou kunnen leiden tot een vreedzame politieke oplossing. Lokale wapenstilstanden, die gesloten worden tussen het leger en plaatselijke gewapende oppositiegroepen, worden wel eens gezien als mogelijke ingrediënten voor een politieke oplossing. Ten onrechte, meent PAX.

  Midden-Oosten