paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/dossiers/vluchtelingen-het-verhaal

Vluchtelingen: het verhaal

"In Syrië zijn de meeste mensen goed opgeleid en welvarend. Ik verdiende een goed inkomen en had een mooi huis." Mohannad, in 2011 gevlucht uit Syrië

De bakker waar je altijd je brood koopt, de school van je kinderen, je vrienden en je familie. Je thuis is zoveel meer dan de plek waar je bed staat. Niemand vlucht zomaar: niemand wil de voordeur voor de laatste keer dichttrekken en het grote onbekende tegemoet gaan. Met alleen de hoop dat de reis eindigt in een nieuwe toekomst zonder oorlog en geweld.

PAX is begaan met de mensen die moeten vluchten voor oorlog en geweld. We brengen je verhalen van deze moedige mensen. Wat voor mensen zijn het? Waarom verlaten mensen hun land? Wat doet PAX en wat kun je zelf doen?

Vluchten is in veel gevallen een gevolg van oorlog
In een recent Duits onderzoek onder Syrische vluchtelingen geeft 70% van de Syrische vluchtelingen aan dat ze voor Assad gevlucht zijn. De meerderheid, 86% van de gevluchte Syriërs vreesde arrestatie of ontvoering. De ondervraagde vluchtelingen vreesden dit het meest van Assad en ISIS.
Vredesactiviste Marcell Shewaro beschrijft vanuit Turkije de gruwelen van de oorlog in Syrië en wat ze met haar hebben gedaan.

Stay Human
Voor al die mensen die in hun eigen land geen perspectief meer hebben en die besluiten om naar Europa te gaan, is steun nodig. Er zijn tal van sympathieke verbindende initiatieven in de Nederlandse samenleving. Veel daarvan zijn samengevoegd in de campagne ‘Stay Human’. PAX heeft zich daar van harte bij aangesloten, omdat het belangrijk is vluchtelingen altijd blijven zien en benaderen als mensen.

Ook lees je op onze pagina’s meer over de positieve beweging die in Nederland voor vluchtelingen op gang is gekomen. Verhalen, feiten, getuigenissen, acties, foto’s, nieuws en evenementen krijgen bij ons een plaats.

Het verhaal van een vluchteling

Verhaal van een vluchteling is een schoolbreed project waarin een Syrische vluchteling in de klas komt vertellen hoe hij of zij in Nederland is terechtgekomen. Om zich voor te bereiden op dit bezoek, spelen de leerlingen een online Serious Game en volgen docenten een speciale training. Het project wordt afgesloten met een nagesprek in de klas en een follow-up up met docenten en schoolleiding.

Verhaal van een vluchteling is op maat gemaakt voor jongeren vanaf 16 jaar in het voortgezet onderwijs en het mbo. Doel van het project is om meer begrip te kweken voor de situatie van vluchtelingen en om leerlingen op een goede manier met elkaar in gesprek te laten gaan. Zelf nadenken, zorgvuldig luisteren en respect voor elkaars standpunten staan hierbij centraal.

Jongerenmagazine 7Days schreef een reportage over het Verhaal van een vluchteling: Een vluchteling voor de klas.

Wat kun jij doen?

 

Nieuws


 • Katholieke kerk roept op tot humaner vluchtelingenbeleid

  Katholieke kerk roept op tot humaner vluchtelingenbeleid

  22-01-2018 "Vluchtelingen hebben acceptatie, bescherming en hulp nodig, geen egoïstisch politiek beleid." Dat zei Paus Fransicus na zijn bezoek aan Lampedusa in 2013. Het was zijn eerste officiële bezoek als Paus. Op 14 januari, de Katholieke Werelddag voor migranten en vluchtelingen herhaalde hij deze oproep.

  Nederland
 • Uitreiking van de PAX Duiven in het mediacafé in Amsterdam

  Verbindende krachten versterken, dat is de Vredesweek

  26-09-2017 Afgelopen Vredesweek kwamen duizenden mensen op hun eigen manier in actie voor vrede. In het hele land waren er honderden activiteiten. Van filmavonden tot festivals, van vieringen tot College Tours. “Ik voel en heb deze week ook echt gezien dat er meer mensen zijn die willen verbinden”, zegt Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX.

  Nederland
 • Beter omgaan met wij-zij-denken in de klas

  Beter omgaan met wij-zij-denken in de klas

  14-08-2017 PAX was afgelopen vrijdag te zien bij de kennisquiz ‘Eén tegen 100’! Kijk de uitzending terug via uitzending gemist.

  Nederland

Bekijk alle nieuwsberichten »

Blogs


 • Menswaardig en effectief?

  Menswaardig en effectief?

  'We gaan ons aan de regels houden. Maar die regels gaan we aanpassen.’ Dat is de strekking van de paragrafen over asiel en migratie in het regeerakkoord. Volgens de coalitie zelf ‘menswaardig en effectief’ beleid. Je leest er de onderhandelingspositie van enerzijds D66 en CU en anderzijds CDA en VVD letterlijk in terug: net als op andere beleidsterreinen is het akkoord een wonderlijke poging om een brug te slaan tussen uiteenlopende partijbelangen.

 • Europa laat alle scrupules varen bij het weren van vluchtelingen

  Europa laat alle scrupules varen bij het weren van vluchtelingen

  Kans maken op asiel in Europa? Gisteren was de laatste dag dat vluchtelingen die aankomen in Griekenland en Italië nog in aanmerking komen voor zogenaamde relocatie, ofwel overplaatsing naar een ander EU-land. Zet je vandaag voet aan wal aan op Chios, Lesbos of Sicilië, dan heb je pech.

 • Onbekend maakt onbemind?

  Onbekend maakt onbemind?

  “Many people fear the unknown. They busy themselves at motorway speed so to excuse their lack of understanding of the world around them.” Een quote van Fennel Hudson die ik tijdens mijn masterscriptie onderzoek tegenkwam en die voor mij sterk tot de verbeelding spreekt.

 • Europese deal met Turkije ondermijnt recht op bescherming voor vluchtelingen

  Europese deal met Turkije ondermijnt recht op bescherming voor vluchtelingen

  De afgelopen dagen zagen we onvoorstelbare beelden van vluchtelingen die de grens tussen Griekenland en Macedonië overstaken. Mensen die waden door het ijskoude water van de grensrivier. Gezichten strak van uitputting en wanhoop. Handen die zich vastklampen aan een touw over snelstromende water. Kinderen die van hand tot hand gaan. Om uiteindelijk weer te worden tegengehouden.

 • Groteske oorlogsmisdaden in Syrië

  Groteske oorlogsmisdaden in Syrië

  In een exclusief interview met Time maakte premier Medvedev de Russische intenties in Syrië pijnlijk duidelijk. Rusland zal elke rebel "die met automatische wapens rondloopt" bombarderen. Rusland belaagt niet alleen ISIS maar ook de gewapende oppositie. "Het zijn allemaal bandieten en terroristen", aldus Medvedev. Hoe meer burgerslachtoffers daarbij vallen hoe beter, zo lijkt het. Is er iemand die Rusland ter verantwoording roept vraagt Jan Gruiters zich af in zijn blog.
  Lees verder op de blog van Jan Gruiters

Bekijk alle blogberichten »

Video