paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/dossiers/stop-bloedkolen/verhalen-van-slachtoffers/achiles-alfaro-castillo

Achiles Alfaro Castillo

Met de campagne Stop Bloedkolen zet PAX zich in voor de tienduizenden slachtoffers van het paramilitair geweld in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar. De vredesorganisatie staat deze slachtoffers bij in hun zoektocht naar waarheid en verzoening, en wil dat de mijnbouwbedrijven in Cesar hun verantwoordelijkheid nemen voor wat deze mensen hebben meegemaakt. Lees hier het verhaal van Achiles Alfaro Castillo.

Ik had 25 hectare grond in Mechoarcán. In 1990 zijn we daar begonnen met het bouwen van een huis en een boerderij op dit grondbezit. In 1996 waren alle formaliteiten rond en waren de gebouwen officieel ons bezit.

Kort daarna begonnen de bedreigingen door paramilitairen. 's Nachts kwam ze langs om ons te vertellen dat we moesten vertrekken omdat Drummond onze grond wilde kopen. Mijn zoon protesteerde en ik werd bedreigd. Ik bracht hem naar Riohacha, in het noorden, waar ik dacht dat hij veilig was.

Tijdens een ander bezoek boden ze ons 10 miljoen pesos als we binnen 12 uur zouden vertrekken. Dat deden we. We vluchtten naar Riohacha, waar mijn zoon alsnog werd vermoord. Daarna gingen we naar Bosconia. We proberen nu via de rechter ons land terug te krijgen. We willen een eerlijke prijs voor ons bezit.  

Twee maanden geleden kwam Oswaldo Vega, de man die onze grond voor zo'n laag bedrag had gekocht en die nog steeds voor Drummond werkt, op bezoek. Hij dreigde dat ik vermoord zou worden als ik de rechtszaak niet zou intrekken.

Ik heb geen bezittingen meer. Ik woon in een hut en verkoop koffie op de markt.

Foto © Ronald de Hommel / PAX