paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/dossiers/stop-bloedkolen

Stop Bloedkolen

Met de campagne Stop Bloedkolen zet PAX zich in voor de tienduizenden slachtoffers van het paramilitair geweld in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar. De vredesorganisatie staat deze slachtoffers bij in hun zoektocht naar waarheid en verzoening, en wil dat de mijnbouwbedrijven in Cesar hun verantwoordelijkheid nemen voor wat deze mensen hebben meegemaakt.

Het verhaal

Tussen 1996 en 2006 hebben paramilitairen in totaal 3100 mensen vermoord en 55.000 boeren van hun land verdreven. PAX heeft onderzoek gedaan naar het paramilitair geweld en geconstateerd dat hun grootschalige operaties samenvielen met de komst van mijnbouwmultinationals naar het gebied. De bedrijven hebben het geweld niet helpen voorkomen en geprofiteerd van de consequenties er van, onder andere door het verkrijgen van land van ontheemden. De mijnbouwbedrijven ontkennen echter verantwoordelijkheid te dragen voor de negatieve mensenrechtenimpact. Ondertussen wachten slachtoffers als meer dan 15 jaar op compensatie.

De campagne

De slachtoffers hebben nooit erkenning gekregen voor wat hen is aangedaan. PAX vindt dit onacceptabel en spant zich in voor waarheidsvinding en verzoening. Een sleutelrol daarbij is weggelegd voor de energiebedrijven Vattenfall, RWE, Uniper en Engie. Deze bedrijven kopen steenkool van Drummond en Prodeco voor het opwekken van elektriciteit die zij leveren aan consumenten. Deze energiebedrijven weten van de grootschalige mensenrechtenschendingen en de link met hun kolenleveranciers maar behoren nog altijd tot de grootste afnemers van deze bloedkolen. Pogingen om de mijnbouwbedrijven aan te sporen zich in te zetten voor genoegdoening hebben nog een enkel resultaat gehad.

Volgens PAX is er nog maar één oplossing: inkoop van steenkool afhankelijk maken van de start van een genoegdoeningsdialoog tussen mijnbouwbedrijven en slachtofferorganisaties.

Zie ook het overzicht campagne activiteiten en resultaten

Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten »

Video


Bekijk alle video's