paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/dossiers/srebrenica

Srebrenica

Campagne voor Waarheid en Gerechtigheid
We steunen de Campagne voor Waarheid en Gerechtigheid van nabestaanden en overlevenden van Srebrenica. Deze campagne heeft de lobby gesteund in Bosnië-Herzegovina, die zich heeft gericht op de terugkeer van vluchtelingen naar Srebrenica. We blijven ons richten op het achterhalen van wat er precies in deze regio is gebeurd, bij publicaties van nabestaanden en ook als er juridische procedures in Nederland worden gevoerd over de verantwoordelijkheid van de Nederlandse staat bij de genocide.

Srebrenica Herdenking
Ieder jaar organiseert PAX de Srebrenica herdenking op het Plein in Den Haag. We doen dit in samenwerking met Politiek Comité Stari Most, Platform BiH in Nederland, de Bosnische jongerenorganisatie Mladi BiH en de Vereniging Overlevenden van de Genocide van Srebrenica. Ook zijn we alle jaren aanwezig bij de herdenkingsactiviteiten in Srebrenica/Potocari.

We ondersteunen het Potocari Memorial Centre en de daarbij liggende begraafplaats waar nu ruim 8 duizend slachtoffers hun laatste rustplaats hebben gekregen. Elk jaar komen daar nog gevonden stoffelijke overschotten bij. We helpen het centrum bij de fondsenwerving en hebben samen met Kamp Westerbork, in samenspraak met overlevenden, nabestaanden en Dutchbatters de permanente tentoonstelling 'Srebrenica Genocide – the Failure of the International Community' gerealiseerd (lees de speech bij de opening van de tentoonstelling).

Dialoog Dutchbatters en nabestaanden
In 2007 organiseerde PAX een terugreis van Dutchbatters naar Srebrenica, en een ontmoeting met de vrouwen van Srebrenica. Daarnaast hebben we ondersteuning geboden aan het zoeken naar een massagraf op de compound van Srebrenica, welke in 2012 gevonden is.

Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten »

Blogberichten over Srebrenica


 • Dus Tito was een soort Saddam Hoessein?

  Dus Tito was een soort Saddam Hoessein?

  De afgelopen jaren heb ik veel reizen gemaakt door de Balkan, maar dit is een wel heel bijzondere. Dit besef komt het vanaf het allereerste moment dat we voet aan de grond zetten in Bosnië. We zijn hier voor de jaarlijkse herdenking van de genocide in Srebrenica, waarbij in juli 1995 meer dan 8000 mensen door de Bosnisch-Servische troepen vermoord zijn. Ieder jaar bij de herdenking worden er nieuwe lichamen begraven, die in dat jaar geïdentificeerd en/of gevonden zijn. Dit jaar, 22 jaar na de genocide, zijn dat er nog 71. 

 • Monument

  Monument

  Loom-majestueus glijdt een havik over de kleurrijke bergweiden en een klein hert steekt aan het eind van het bijna verlaten dorp rustig de smalle asfaltweg over, terwijl de vrouw van de neef van Hasan Nuhanovi? de tafel volzet met eten. Genoeg voor een weeshuis, zou mijn vrouw zeggen. Toch zijn we maar met z’n vijven: toenmalig VN-tolk Hasan Nuhanovi?, zijn neef en diens vrouw, advocate Liesbeth Zegveld en ikzelf. Oost-Bosnië, vrijdag 9 juni 2017.

 • In Bosnië is Srebrenica geen verleden

  In Bosnië is Srebrenica geen verleden

  Sarajevo, dinsdag 7 februari, 12.00 uur. Van buiten klinkt zwak de oproep tot gebed door tot in mijn hotelkamer, maar mijn gedachten gaan niet uit naar enig opperwezen. Een vliegtuig met collega’s van PAX, medewerkers van Kamp Westerbork en ruim tien Dutchbatters zet nu zo ongeveer de landing in op het vliegveld van Belgrado. Over minder dan drie uur zullen collega André en ikzelf de groep welkom heten op het vliegveld van Sarajevo. Zij komen naar Bosnië voor de officiële opening, op donderdagmiddag, van een tentoonstelling getiteld ‘Srebrenica Genocide. The Failure of the International Community’.