paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/dossiers/kernwapens/mediaoverzicht/kernwapens-in-de-media

Kernwapens in de media

De onderhandelingen voor een wereldwijd verbod op kernwapens in New York zijn een laatste fase ingegaan. In HP de Tijd legt Krista van Velzen uit waarom een kernwapenverbod wél gaat werken. (22/6/2017)

In Start (NPO Radio 1) werd Maaike Beenes geïnterviewd over de onderhandelingen bij de VN in New York om kernwapens te verbieden. (22/4/2017)

Het Nederlands Dagblad plaatst een open brief van de directeur van het Rode Kruis die mede namens acht andere organisaties aan de toekomstige minister van Buitenlandse Zaken uitlegt waarom het kernwapenverbod er moet komen. (28/3/2017)

Omroep Zeeland portretteert activiste Riek over haar verwachtingen rond de onderhandelingen voor een wereldwijd kernwapenverbod in New York. (27/3/2017)

Krista van Velzen vraagt zich in een filmpje op de website van JOOP af welke houding de nieuwe Nederlandse regering in zal nemen ten opzichte van de onderhandelingen over het internationale verbod op kernwapens. (24/3/2017)

Meerderheid landen wil onderhandelingen voor een verbod
Een meerderheid van landen vindt dat er onderhandelingen moeten komen voor een verdrag dat kernwapens wereldwijd verbied. De media zijn bijzonder geïnteresseerd in welke rol Nederland hierin heeft en wat een verbod betekent voor de landen met en zonder kernwapens in de wereld en. NPO Radio 1, NOS, Trouw (opinieartikel van PAX-directeur Jan Gruiters), NRC, Volkskrant, NU.nl, Joop.nl, OneWorld en nogmaals NRC en Trouw berichten over dit baanbrekende nieuws. (oktober 2016)

In 1939 werd in de VS het Manhattan Project in het leven werd geroepen om een atoombom te ontwikkelen. Het bleek het begin van de dreiging voor een nucleaire oorlog en volgens Krista van Velzen zijn er grote stappen te zetten om die af te wenden. Luister naar Dit is de nacht (NPO radio 1). (11/10/2016)

Op Radio 1 vertelde Selma van Oostwaard over de Internationale Dag tegen Kernproeven in het programma Nachtkijker. (29/8/2016)

Susi Snyder over kernwapens op Voice of Islam Saturday Morning Live. (27/8/2016)

Burgerinitiatief Teken tegen kernwapens
Op 28 april debatteerde de Tweede Kamer over een nationaal verbod op kernwapens. Campagneleider Krista van Velzen werd geïnterviewd in Tijd voor MAX, het Radio 1 Journaal, de Nieuws BV en Hallo Nederland. Selma van Oostwaard reageert in BNR Topic (BNR Nieuwsradio) op de stelling 'Alle kernwapens het land uit' (28/4/2016)
Ook nu.nl, het Reformatorisch Dagblad, Omroep Brabant, EenVandaag, BNR en Radio 1 schreven over het kamerdebat n.a.v. het burgerinititatief. (28/4/2016)
Burgemeesters van Nederlandse gemeenten die hun handtekening zetten onder het burgerinitiatief van PAX voor een nationaal verbod op kernwapens schreven een opinieartikel in de Volkskrant: Als u het voortouw neemt, zullen anderen volgen (20/4/2016)