paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/dossiers/kernwapens/geschiedenis/help-de-kernwapens-de-wereld-uit-om-te-beginnen-uit-nederland

Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen uit Nederland!

Foto Jan Stegeman

In de Vredesweek 1977 start het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV), een voorloper van PAX, de campagne 'Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen uit Nederland!'. Deze campagne groeit erg snel. Binnen een paar jaar zijn er ruim 400 plaatselijke groepen, zogenaamde IKV-kernen, die zich in eigen stad of dorp inzetten voor nucleaire ontwapening en ontspanning. Het IKV bundelt de krachten van deze lokale groepen tot een sterke boodschap aan de politiek.

Wanneer de NAVO in 1979 besluit om een nieuwe generatie kruisraketten te plaatsen in Nederland en enkele andere Europese landen, leidt dat tot massale protesten in binnen- en buitenland. Begin jaren '80 vinden er massale demonstraties plaats: honderdduizenden mensen zijn in Amsterdam (1981) en Den Haag (1983) op de been om hun ongenoegen te uiten over de voorgenomen plaatsing van kruisraketten in Nederland. Ook Pax Christi, de andere voorloper van PAX, raakt vanaf 1980 nauw betrokken bij de campagne tegen kernwapens.

Samen met andere organisaties hebben IKV en Pax Christi in 1985 bijna vier miljoen handtekeningen aangeboden aan de regering tegen het plaatsen van kruisraketten. De strijd tegen kernwapens wordt gekoppeld aan de strijd voor democratie en mensenrechten in de Warschaupact-landen. Door de politieke druk heeft de regering het besluit over de plaatsing van kruisraketten meerdere malen uitgesteld.

Uiteindelijk zijn er nooit kruisraketten in Nederland gestationeerd. Ook na de Koude Oorlog zijn IKV en Pax Christi campagne blijven voeren voor een kernwapenvrije wereld.

 

Foto © Jan Stegeman. In Den Haag kwamen op 29 oktober 1983 ongeveer 550.000 demonstranten bijeen om te protesteren tegen de plaatsing van nieuwe kernwapens. Het was de grootste demonstratie ooit in Nederland gehouden.