paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/agenda/vredesweeklezing-2019

Vredesweeklezing 2019

< Overzicht

20-09-2019 Aanvang: 15.30 -18.00 uur - Locatie: Domkerk, Adres: Achter de Dom 1

Met de Vredesweeklezing 2019 in de Domkerk Utrecht luidt vredesorganisatie PAX de landelijke Vredesweek in. Het motto van de Vredesweek is ‘Vrede Verbindt Over Grenzen’. Het is de laatste openbare lezing van Jan Gruiters, voor zijn vertrek als algemeen directeur bij PAX.

Gruiters zal ingaan op de essentie van het vredeswerk. In de lezing van Gruiters passeren vier decennia vredeswerk. De oorsprong van de vredesbeweging, het begin van PAX, is nauw verbonden met de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. Vrede verbindt mensen over de grenzen van vijandschap heen. Van demonstraties tegen kernwapens naar lobby voor Soedan, van de val van Aleppo in Syrië en het afschaffen van het INF-kernwapenverdrag naar tekenen van hoop in het werk van de vredesorganisatie PAX. Gruiters: “We zien 75 jaar na beëindiging van die verscheurende en vernietigende oorlog de verdeeldheid in Europa en in onze eigen samenleving  groeien. Durf elkaar te leren kennen over de breuklijnen van onrecht ongelijkheid en uitsluiting.”  

Ook theoloog Rikko Voorberg van de PopUp-Kerk is spreker op dit evenement dat PAX samen met Citypastoraat Domkerk organiseert. Voorberg zal vanuit zijn ervaring met vluchtelingen en de PopUp-kerk reflecteren op het thema ‘Vrede Verbindt over Grenzen’. Voorberg: “In de pop-up kerk is de tegenstelling niet meer die tussen geloof en ongeloof, maar gaat het om geloof versus cynisme. Verlangen we naar een andere wereld? Laten we dan samen gaan. Het verlangen is wat de PopUp-kerk draagt.” Voorberg klaagt niet aan, maar biedt aan te helpen. Zo ontstond het idee om vluchtelingen van de Griekse eilanden te halen.

De lezing is vrij toegankelijk
Datum vrijdag 20 september 2019
Tijd 16.00 – 18.00 uur, inloop vanaf 15.30 uur
Aanmelden is gewenst op: vredesweek(javascript needed for readable email)paxvoorvrede.nl.
Plaats Domkerk Utrecht, ingang Domplein, Utrecht