paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/agenda/seminar-moedig-leiderschap

Seminar moedig leiderschap

< Overzicht

01-04-2016 Aanvang: Vrijdag 1 en zaterdag 2 april 2016 - Locatie: Conferentieoord Mennorode, gebouw ‘De Luwte’ , Adres: Apeldoornseweg 185, 8075 RJ Elspeet

Seminar over mystiek en politiek van Dag Hammarskjöld. Met lezingen van KG Hammar, voormalig aartsbisschop van Upsala, en gesprekskringen met o.a. Karin van den Broeke, Carola Schouten, Joris Vercammen en Herman Kaiser.

“Om voor mensen een wereld te bouwen zonder angst, moeten we zelf zonder angst zijn. Om een rechtvaardige wereld te bouwen, moeten we zelf rechtvaardig zijn. En hoe kunnen we aan bevrijding werken als we zelf geen vrije geest hebben? En hoe kunnen we anderen vragen om offers te brengen, als we zelf daartoe niet bereid zijn?“ - Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld (1905-1961) was van 1953 tot zijn dood secretaris-generaal van de Verenigde Naties. In die hoedanigheid stond hij middenin de wereldpolitiek en had hij te maken met verschillende crises. In 1961 werd zijn vliegtuig op weg naar Ndola in Rhodesië, het latere Zimbabwe, neergeschoten. Na zijn dood werd er een dagboek gevonden met de titel ‘Merkstenen’. Het boek getuigt van een universele mystiek en is in meer dan 60 talen vertaald. Voor zijn werk is hem postuum de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. 

Waarom dit seminar?

PAX vindt dat er moreel politiek leiderschap nodig is om de weg naar vrede te bewandelen. Dat vergt veel moed van mensen die leiderschap vertonen.

Tijdens dit meditatieve seminar willen we onderzoeken hoe het innerlijk leven van Hammerskjöld zijn visie op vragen en uitdagingen van de internationale rechtsorde beïnvloedde. Tegelijkertijd kijken we naar hoe dit, vandaag de dag, nieuwe inzichten kan bieden in actuele politieke kwesties. We dagen de deelnemers uit om, net zoals Hammarskjöld, de verbinding te maken tussen het eigen individuele innerlijk en hun werk. De bijeenkomst wil dus nadrukkelijk hoofd én hart aanspreken in een sfeer van rust en meditatie.

Gastsprekers
Karl Gustav Hilding Hammar (1943) was aartsbisschop van Upsala en hoofd van de Kerk van Zweden van 1997 tot 2006. Hij was dikwijls uitgesproken en dit resulteerde in zowel hartstochtelijke medestanders als tegenstanders. Hij staat bekend als een groot kenner van Dag Hammarskjöld.

Karin van den Broeke, preses van de Protestantse Kerk in Nederland, Joris Vercammen, aartsbisschop van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland, Carola Schouten, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, Herman Kaiser, bestuurder bij CDA en  burgemeester van Arnhem leiden allen een gesprekskring. 

Doel
Vrede en gerechtigheid komen er niet met louter goede bedoelingen. Het vraagt een uiterste inzet van mensen, om zowel strategische als morele beslissingen te durven nemen. Voorwaarde daarvoor is een innerlijke rust en stilte, een vrije geest en vrijheid van angst. Om daartoe te komen, stelt Hammarskjöld, is overgave nodig.

Het seminar wil, aan de hand van Hammarskjölds bespiegelingen over mystiek en politiek, de deelnemer stimuleren om te reflecteren op wat deze tijd vraagt aan moedig leiderschap.

Voor wie?
Een brede groep mensen die geïnteresseerd is in leiderschap naar voorbeeld van een groot diplomaat en mysticus. Maximaal 80 deelnemers.

Wanneer?
Op vrijdag 1 en zaterdag 2 april 2016.

Voorlopig programma
Vrijdagmiddag vanaf 13.30 uur tot en met zaterdagmiddag 14.00 uur. Een overnachting met diner, ontbijt en lunch is inbegrepen. De lezingen van KG Hammar zijn in het Engels; de kringsgesprekken zijn in het Nederlands.

We beginnen met een lezing, daarna gaan we uiteen in werkgroepen en tenslotte is er een meditatie.

Zaterdagochtend beginnen we met een meditatie, waarna het ontbijt volgt en een tweede lezing. Hierna gaan we uiteen in gesprekskringen (max. 12 deelnemers). Tenslotte komen we bijeen voor een plenaire afronding, waarna we eindigen met een lunch.

Waar?
Conferentieoord Mennorode, gebouw ‘De Luwte’ in Elspeet.

‘De Luwte’ is een duurzaam gebouw opgebouwd uit glas en hout. Het biedt een harmonieuze ruimte en is omgeven door bossen. Het biedt plaats aan ongeveer 70-80 mensen. Daar zullen de plenaire lezingen plaatsvinden.

Kosten
€ 150,- inclusief overnachting, ontbijt, lunch en diner.

Je kan je hier aanmelden voor deze seminar. 

Organisatie
Vredesorganisatie PAX en Oud-Katholieke Kerk van Nederland.