paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/agenda/no-justice-no-peace-over-de-rol-van-het-recht-in-activisme

No Justice, No Peace: Over de rol van het recht in activisme

20-09-2020 Aanvang: 16.00 - 17.30 uur - Locatie: TivoliVredenburg - zaal Pandora

Je kunt het programma hier terugkijken

Tijdens No Justice, No Peace staat ‘het recht’ als strategie binnen activisme centraal. We zien steeds vaker hoe burgers succesvol de staat en het bedrijfsleven aanklagen. In hoeverre is de gang naar de rechtbank een effectieve en wenselijke methode? Hierover praten we met Rosa Beets van het Public Interest Litigation Project (PILP) die strategische procedeert voor mensenrechten.

We duiken met Egbert Wesselink (senior adviser natural resources bij PAX) in de unieke rechtszaak tegen een van de grootste olie multinationals ter wereld, het Zweedse Lundin Petroleum. Voor het eerst sinds de Neurenberg processen wordt een bedrijf aangeklaagd voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. PAX is initiatiefnemer van deze rechtszaak en werkt al 12 jaar aan deze casus. De rechtszaak zou voor slachtoffers in Zuid-Soedan eindelijk genoegdoening kunnen betekenen.

En tot slot gaan we met Jerry Afriyie in gesprek in hoeverre hij zich als activist beschermd voelt door de Nederlandse rechtstaat? Afriyie werd meerdere malen opgepakt tijdens vreedzame protesten en is zelfs veroordeeld.

Met een optreden van activist en singer-songwriter Benjamin Fro.

Moderator is Bahram Sadeghi.

PAX Power to the People is het jongerenevent tijdens de nationale Vredesweek.

« Terug naar het overzicht