paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/agenda/lunchlezing-de-nederlandse-inzet-tegen-is

Lunchlezing: De Nederlandse inzet tegen IS

< Overzicht

02-02-2017 Aanvang: 12.30 - 13.30 uur - Locatie: Humanity House, Adres: Prinsegracht 8, 2512 GA Den Haag

Van alle anti-IS-bondgenoten geeft Nederland het minste informatie over de hoeveel bommen we op IS gooien, waar ze precies terechtkomen en hoeveel burgerdoden dat mogelijk tot gevolg heeft. Tijdens een lunchlezing in Humanity House op 2 februari bespreken we waarom, en hoe de openheid over de Nederlandse luchtaanvallen op IS beter kan.

Uit onderzoek van het collectief ‘Airwars’ naar transparantie binnen de anti-IS-coalitie blijkt dat  Nederland van de 13 coalitiegenoten het slechts uit de bus komt. In het rapport ‘Limited Accountability’ is te lezen dat Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk het op het gebied van openheid en het afleggen van rekenschap het veel beter doen.

Actueel
Airwars en PAX organiseren de lunchlezing om de onderzoeksresultaten te presenteren en het gesprek aan te gaan over het monitoren van burgerdoden in de luchtoorlog tegen IS. Dit is nu extra actueel aangezien de kans groot is dat Nederland deze zomer weer gaat bombarderen in Irak en Syrië.

De sprekers
Eline Westra is onderzoeker bij Airwars. Ze focust zich exclusief op Nederlandse en Belgische luchtaanvallen. Ze werkt nauw samen met politieke partijen, het maatschappelijke middenveld en media in beide landen, om de betrokkenheid bij het bevorderen van transparantie te vergroten.

Wilbert van der Zeijden is senior onderzoeker Veiligheid en Ontwapening bij vredesorganisatie PAX.

Wie wil komen kan ons dat laten weten door een mail te sturen naar programmering(javascript needed for readable email)humanityhouse.org

Meer informatie en reserven op humanityhouse.org