paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/agenda/kolencruise-door-amsterdamse-haven

Kolencruise door Amsterdamse haven

< Overzicht

03-11-2017 Aanvang: Van14.00 tot 17.00 uur - Locatie: Opstapplaats, Adres: De Ruyterkade 14 (Pier 14)

Wil je weten hoe mens en milieu iedere dag geraakt worden door de verwoestende kolenmijnbouw in Colombia en Zuid-Afrika? Vaar dan vrijdagmiddag 3 november mee met de Kolencruise door de Amsterdamse haven, een initiatief van PAX, ActionAid en tijdschrift Vice Versa.

Ondanks de overeenstemming om over te stappen op schone en duurzame energie, is Nederland nog sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen waaronder aardolie, aardgas en steenkool. Nog altijd leveren de vijf overgebleven kolencentrales in Nederland 35% procent van onze stroom en veroorzaken zij ruim 10% van alle CO2-uitstoot van ons land.
Fossiele brandstoffen vormen een zware belasting voor zowel milieu als mensenrechten. In de Colombiaanse steenkoolregio Cesar zijn meer dan 3000 mensen zijn vermoord en 55.000 van hun land verdreven. Terwijl slachtoffers al decennia op genoegdoening wachten, zijn het vooral de internationale mijnbouwbedrijven die goed verdienen aan kolenwinning. 
Ook in Zuid-Afrika profiteert de bevolking niet van de kolenproductie. Zij hebben niet of nauwelijks inspraak in hoe het er bij de winning aan toe gaat. Mensen die in de  buurt van mijnen blijven wonen, ondervinden bovendien veel hinder van de grondstoffenwinning in de vorm van ernstige lucht- en drinkwatervervuiling.
In tegenstelling tot in Nederland zijn protesten tegen de fossiele industrie niet zonder gevaar. Milieu- en mensenrechtenactivisten die opkomen voor hun rechten worden regelmatig bedreigd of zelfs vermoord.

Kolencruise
Om aandacht de vragen voor het onderwerp en om een verbinding te leggen tussen het verzet in Nederland met protest in landen over de hele wereld, organiseren PAX, ActionAid en Vice Versa op vrijdagmiddag 3 november een Kolencruise door de Amsterdamse haven waar grote hoeveelheden kolen worden overgeslagen. Tijdens deze cruise onderzoeken we met verschillende deskundigen wat de impact van de kolenindustrie is op mens en planeet. Al varend langs kolencentrale Hemweg en de kolenoverslag leggen we de keten van kolen en verzet bloot, en delen we strategieën van tegenmacht op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Ook geeft Eva Rovers, auteur van het pamflet ‘Ik kom in opstand, dus wij zijn’ een mini-college.

Sprekers op de Kolencruise zijn onder andere:

  • Eva Rovers, schrijver en cultuurhistoricus. Werkt momenteel aan een filosofisch handboek over opstand: Practivisme, een handboek voor heimelijke rebellen.
  • Sven Jense, initiatiefnemer van Amsterdam Fossielvrij, een burgerbeweging die Amsterdam fossielvrij wil maken in 2015 -inclusief verwarming, transport en de Amsterdamse haven.
  • Maina van der Zwan, International Advocacy Campaigner van PAX. Verantwoordelijk voor de campagne Stop Bloedkolen.
  • Lorraine Thabisa Kakaza, community monitor uit Carolina, een kleine stad in de Zuid-Afrikaanse provincie Mpumalanga. Zij doet onderzoek naar misstanden door de kolenmijnbouw in haar gemeenschap.
  • Jasper Groen, Gemeenteraadslid GroenLinks Amsterdam. Initiatiefnemer van de motie die bepaalt dat Amsterdam in 2030 fossielvrij is.

De presentatie is in handen van Krista Arriëns, journaliste en een van de gezichten van het televisieprogramma Rambam.

Datum: vrijdag 3 november

Tijdstip: 14.00 - 17.00 uur

Opstapplaats: De Ruyterkade 14 (Pier 14).

Meevaren kost 5 euro. Of je nu zeebenen hebt of niet, meld je aan via deze link.