paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/agenda/jouw-strijd-is-mijn-strijd-over-dwarsverbanden-en-intersecties-binnen-activisme

Jouw strijd is mijn strijd: Over dwarsverbanden en intersecties binnen activisme

20-09-2020 Aanvang: 19.30 - 21.00 uur - Locatie: TivoliVredenburg - zaal Pandora

Je kunt het programma hier terugkijken.

Wat hebben de Arabische Revoluties en de Black Lives Matter protesten met elkaar te maken? Waarom is het logisch dat klimaatactivisten zich ook laten horen in de strijd tegen de wapenindustrie?

Tijdens dit programma gaan we op zoek naar dwarsverbanden en intersecties binnen het huidige activisme. Wat kunnen activisten wereldwijd van elkaar leren, waarom is het noodzakelijk of juist problematisch om de strijd van verschillende groepen aan elkaar te verbinden?

We luisteren naar een briefwisseling tussen twee feministische anti-racisme activisten, Khawla Ksiksi uit Tunesië en Hodan Warsame uit Nederland. Welke strategieën van de Arabische jongeren die in 2011 de straat op gingen zie je terug in de huidige strijd van de Black Lives Matter beweging. En welke invloed hebben de huidige anti-racisme protesten op zwarte activisten in de Arabische wereld?

Verder gaan klimaatactivist Chihiro Geuzenbroek en PAX expert Wim Zwijnenburg (expert humanitaire ontwapening bij PAX) met elkaar in gesprek over de gevolgen van conflict op het milieu. Vaak is de aarde niet alleen de stille getuige, maar ook het stille slachtoffer van een oorlog. Ernstige vervuiling door wapenresten vormen grote gezondheidsrisico’s voor gemeenschappen lang nadat conflicten zijn bedaard. Wat kunnen vredesactivisten en klimaatactivisten van elkaar leren in hun strijd voor een rechtvaardige wereld?

Moderator is Mounir Samuel.

PAX Power to the People is het jongerenevent tijdens de nationale Vredesweek.

« Terug naar het overzicht