paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/agenda/balkanborrel-srebrenica-tussen-hoop-en-vrees

Balkanborrel: Srebrenica tussen hoop en vrees

< Overzicht

19-04-2017 Aanvang: 18.30 uur - Locatie: Kantoor PAX, Adres: Sint Jacobsstraat 12, 3511 BS Utrecht

Meer dan 21 jaar na de ondertekening van de Dayton Peace Accords zijn het dezelfde vragen die nog steeds zeer prangend zijn: wat is de toekomst van Srebrenica binnen Bosnië? En wat is de toekomst van Bosnië binnen Europa? Kom op woensdag 19 april naar PAX om eens bij te praten over dit getroebleerde stukje Europa.

Het afgelopen half jaar is Srebrenica opnieuw verschillende malen in het nieuws geweest.
In oktober 2016 is de Bosnisch-Servische kandidaat Mladen Grujicic gekozen tot burgemeester van Srebrenica. Een maand later presenteerde het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) een aanvullend rapport over de gebeurtenissen in juli 1995, dat aangaf dat er geen geheime afspraken door de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gemaakt zijn over het niet verlenen van luchtsteun aan Dutchbat. Tegelijkertijd weten we dat diverse documenten nog niet zijn vrijgegeven, ook die discussie is dus nog niet afgerond.

Op 9 februari jongstleden opende in het Potocari Memorial Centre (PMC) de permanente tentoonstelling Srebrenica Genocide - the failure of the international community. Deze omvangrijke tentoonstelling, een initiatief van het PMC, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en PAX, trok veel media-aandacht en is zowel door de overlevenden als de Dutchbatters enthousiast ontvangen. Dat de geschiedenis en de rol van Nederland in de genocide van Srebrenica omstreden is en blijft, bleek ook onlangs toen de Turkse president Erdogan, in weerwil van de feiten, de Nederlanders beschuldigde van de moord op duizenden Bosniak mannen in Srebrenica - een uitspraak die in Bosnië alsook in Nederland heftige en negatieve reacties opriep.

Ondertussen is nog onduidelijk hoe de nieuwe Amerikaanse president Trump zich zal manifesteren op de Balkan. Het is de laatste tijd al wel doorgedrongen tot de burgers van Bosnië-Herzegovina dat lidmaatschap van de NAVO nog geen gelopen race is en dat lidmaatschap van de Europese Unie nog vele jaren op zich zal laten wachten.

We nodigen u van harte uit voor deze Balkanborrel op woensdag 19 april!

Voorlopig programma:

18.30 uur Inloop en ontvangst in ons nieuwe kantoorpand, St. Jacobsstraat 12, Utrecht
18.45 uur Introductie Dion van den Berg, senior beleidsadviseur PAX
Vraaggesprek met Hasan Nuhanovic, voormalig tolk Dutchbat en medewerker PMC
19.15 uur Korte reactie door één of twee Bosnië-experts
19.30 uur Discussie en ruimte voor vragen
20.00 uur Afronding en aansluitend borrel

De voertaal van deze bijeenkomst zal het Engels zijn.

Je kunt je - gratis - aanmelden op deze pagina.

Let wel: deze bijeenkomst is tevens een kennismaking met ons nieuwe kantoorpand. Wij zijn gevestigd aan de St. Jacobsstraat 12 te Utrecht. De bijeenkomst is op de 2e verdieping (lift aanwezig).