PAX: stop nu import bloedkolen uit Colombia

Beeld: Kolentransport in Colombia. Foto © Daniel Maissan

3 maart 2016

PAX roept acht Europese energiebedrijven op te stoppen met de aankoop van steenkool van de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco/Glencore. Deze mijnbouwbedrijven hebben tot nu toe niets gedaan voor slachtoffers van ernstige schendingen van mensenrechten in de Colombiaanse mijnstreek Cesar.

De slachtoffers wachten nu al meer dan tien jaar op gerechtvaardigde compensatie voor het leed wat hen is aangedaan. Marianne Moor, programmaleider Colombia bij PAX: ”De energiebedrijven weten heel goed dat er gedurende lange tijd mensenrechtenschendingen hebben plaatsgevonden bij de productie van de steenkool die zij hebben aangekocht. De inspanningen die tot nu toe gedaan zijn om de mijnbouwbedijven te bewegen tot genoegdoening, hebben nog niets opgeleverd. Het wordt tijd dat de energiebedrijven stoppen met het kopen van bloedkolen totdat de mijnbouwbedrijven concrete stappen hebben gezet om slachtoffers te compenseren.” PAX heeft de bedrijven Dong, Vattenfall, RWE/Essent, E.ON, EDF, SteagEngie en EnBW een brief gestuurd met deze eis.

Tot nu toe geen erkenning of schadevergoeding
Volgens getuigenverklaringen onder ede hebben Drummond en Prodeco/Glencore, leveranciers van steenkool aan Nederlandse energiebedrijven,  illegale paramilitaire groepen gesteund met geld en strategische informatie. Tussen 1996 en 2006 hebben paramilitairen ruim 3100 mensen vermoord’; minstens 55 duizend boeren zijn van hun land verdreven. Tot op de dag van vandaag hebben deze slachtoffers en hun nabestaanden nog nooit erkenning of schadevergoeding gekregen. Integendeel, zij die opkomen voor hun rechten worden geïntimideerd.

Energiebedrijven moeten daad bij woord voegen
De afgelopen vijf jaar hebben PAX en andere Europese maatschappelijke organisaties zich ingespannen voor schadevergoeding voor de duizenden slachtoffers van geweld in de regio. Tot nu toe hebben de mijnbouwbedrijven geen enkele  stap gezet richting verzoening met de inwoners van de streek, of enige medewerking getoond. Marianne Moor: “De energiebedrijven die we nu aanschrijven hebben zélf gezegd dat als er geen vooruitgang zichtbaar is in deze zaak, ze zouden stoppen met de aankoop van bloedkolen. Die vooruitgang is niet te bespeuren en dus zouden ze nu de daad bij het woord moeten voegen.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief